Zdravá svačina ve středomořském stylu
Na jihu Evropy, v zemích kolem Středozemního moře, se jí lehce a zdravě po celý rok – ryby, mořské plody, zelenina a z ní saláty, olivový olej a tak dále.
A právě olivový olej si můžeme zařadit do jídelníčku i my, pokud chceme třeba jen malou změnu. Na chléb si u nás obvykle namažeme máslo nebo rostlinný tuk, ale zkuste někdy pokapat chleba olivovým olejem – je to chuťově naprosto geniální.
- 1 krajíc bílého chleba
- olivový olej
- 1 vejce natvrdo
- sušená rajčata
- parmezán
- sůl, pepř
- bazalka
Základ ze sacharidů - to je chleba – a velmi zdravých tuků – to je ten olivový olej - už máme. Ke správnému zdravému složení jídla nám chybí bílkoviny a ty obstará vajíčko – může být smažené na pánvi, ale zdravější je uvařené natvrdo a nakrájené na kolečka.
Poklademe jimi chléb s olejem, a přidáme rajčata – mohou být čerstvá nebo sušená, překrájená na menší kousky. K dokonalé kombinaci chutí od Středozemního moře už chybí jen posypat svačinu strouhaným parmezánem a lístky čerstvé bazalky.
Vypadá to velmi jednoduše a ani příprava není příliš dlouhá, ale výsledek je neuvěřitelně dobrý. A jestli vám někdy během roku bude chybět léto, touto svačinkou si je jistě připomenete.
Související
-
Středomořský pokrm - kořeněné masové koule v pikantní omáčce
Když se řekne masové koule, asi si představíte typické švédské jídlo, ale jí se i v Itálii nebo ve Španělsku. Rozdíl je v množství koření, jak se vzápětí přesvědčíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.