Zdravá svačina ve středomořském stylu

Na jihu Evropy, v zemích kolem Středozemního moře, se jí lehce a zdravě po celý rok – ryby, mořské plody, zelenina a z ní saláty, olivový olej a tak dále.

A právě olivový olej si můžeme zařadit do jídelníčku i my, pokud chceme třeba jen malou změnu. Na chléb si u nás obvykle namažeme máslo nebo rostlinný tuk, ale zkuste někdy pokapat chleba olivovým olejem – je to chuťově naprosto geniální.

Ingredience
  • 1 krajíc bílého chleba
  • olivový olej
  • 1 vejce natvrdo
  • sušená rajčata
  • parmezán
  • sůl, pepř
  • bazalka

Základ ze sacharidů - to je chleba – a velmi zdravých tuků – to je ten olivový olej - už máme. Ke správnému zdravému složení jídla nám chybí bílkoviny a ty obstará vajíčko – může být smažené na pánvi, ale zdravější je uvařené natvrdo a nakrájené na kolečka.

Poklademe jimi chléb s olejem, a přidáme rajčata – mohou být čerstvá nebo sušená, překrájená na menší kousky. K dokonalé kombinaci chutí od Středozemního moře už chybí jen posypat svačinu strouhaným parmezánem a lístky čerstvé bazalky.

Vypadá to velmi jednoduše a ani příprava není příliš dlouhá, ale výsledek je neuvěřitelně dobrý. A jestli vám někdy během roku bude chybět léto, touto svačinkou si je jistě připomenete.

autor: dak

Související