Zapečený topinambur s květákem
Poznávat nové druhy jídel, zvláště plodin, které rostou v našich končinách, dobře se jim tu daří a mohou nám obohatit jídelníček. Třeba takové hlízy topinamburu. Rostlina sama je příbuzná se slunečnicí, ale její hlízy připomínají brambory. Pokud je někde seženete, nebo si je sami vypěstujete, můžete s nimi v kuchyni dělat zázraky.
Syrové strouhat do salátů a pomazánek, vařit je v polévkách, smažit jako placky nebo zapékat. Právě na zapečený topinambur s květákem mám dnes recept.
1 květák
10 hlíz topinamburu
2 vajíčka
1 šlehačka
1 mozzarella
sůl, pepř
máslo na vymazání formy
Stačí vám k němu jeden květák a asi deset menších hlíz topinamburu, dále 2 vajíčka, smetana ke šlehání, sůl, pepř a sýr mozzarella. Květák povaříme v osolené vodě tak, jak jsme zvyklí společně s topinamburem.
Když změknou, nakrájíme květák na kousky a hlízky oloupeme a také nakrájíme. Vložíme do vymazané a vysypané zapékací misky, zalijeme rozšlehanou smetanou s vajíčky a přidáme sůl i pepř. Zapečeme na 180 stupňů asi dvacet minut.
Po upečení ozdobíme každou porci tenkým plátkem mozzarelly, na talíři pak zeleninou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.