Štrůdl s bylinkami
Kde máš ten svůj skvělý slaný štrůdl, ptají se na velikonoční pondělí koledníci už ve dveřích, takže ten nesmí nikdy chybět.
V mém klasickém slaném štrůdlu je vždycky šunka a sýr, a uprostřed okořeněné mleté maso. Letos jsem se ale rozhodla pro změnu a pouštím se do slaného štrůdlu plněného sýrem a výraznými bylinkami.
- plát listového těsta
- 6 plátků sýru gouda
- bylinky:
- mladé kopřivy
- bršlice kozí noha
- jitrocel kopinatý
- pažitka
- petrželka
- libeček
- 2 - 3 lžíce oleje (může být i ochucený)
- 6 plátků anglické slaniny
- 1 menší cibule
- Na ozdobu:
- drcené ořechy
- strouhaný sýr
Pokud vyrážíte na jarní procházku, vezměte košík nebo nějakou plátěnou tašku a naplňte bylinkami z louky nebo zprostřed lesa – ne od silnice. Skvěle se budou hodit mlaďoučké kopřivy, spousta bršlice kozí nohy, listy jitrocelu a dál můžeme lovit v domácích vodách. Pokud máme, přidáme pažitku, petrželku i libeček, zkrátka co roste v truhlíku nebo v záhonku.
Dále si osmahneme jednu cibulku a kousek slaniny na pánvi a nachystáme si náplň. Bylinky si všechny nasekáme a v misce je promícháme s olejem. Může být obyčejný slunečnicový, ale jestli máte doma nějaký speciální olej, třeba bylinkový nebo ořechový, rozhodně toho využijte.
K bylinkám přidáme osmahnutou cibulku se slaninou a všechno promícháme a náplň je hotová. Dále budeme potřebovat listové těsto, které si rozválíme klasicky na plát a ten vyložíme plátky sýra. Jedno balení goudy nebo eidamu by mělo stačit na celou placku. Pomažeme náplní a zavineme do štrůdlu.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat sekanými ořechy nebo postrouhaným sýrem nebo obojím. Upečeme na 180 stupňů dozlatova a po vychladnutí krájíme na tenké řezy.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.