Vydatná čočková polévka s masem

Někdy stačí k obědu vydatná polévka, zvlášť pokud v ní najdeme všechno nebo spíše od všeho trochu – luštěninu jako základ, brambory, zeleninu i maso. Právě takovou polévku vaří paní Aloisie Vrbová pro svou rodinu, a dala mi na ni recept. Někdy to vlastně dopadne tak, že o složení polévky rozhoduje strávník a ne kuchař.

250 g vepřového masa

4 velké brambory

200 g čočky předem namočené

Kousek celeru

1 mrkev

1 petržel

Sůl, pepř

 

Bobkový list

Nové koření

Lžíce másla

Lžíce hladké mouky

„Protože muž je masař, bez masa by vůbec nemohl existovat, dám vařit kousek masa. Až je téměř uvařené, přidám namočenou čočku, brambory, kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Dále nové koření, pepř, bobkový list. No a až je všechno měkké, uvařené, zahustím trochu jíškou, ale stačí málo. Je to dobrý vydatný oběd,“ říká paní Aloisie Vrbová.

Pokud je váš muž dřevorubec, tak bude ještě potřebovat druhý chod, to rozhodně ano, ale pokud se naopak nechceme příliš přejídat, takováto polévka bohatě stačí. U luštěninových polévek je nejdůležitější vzpomenout si dát je den předem namočit, ale stačí i ten den ráno.

Pokud přece zapomenete, dá se použít červená čočka, která se nenamáčí a je uvařená hned, má ale trošku jinou chuť, než jsme zvyklí u hnědé čočky. Nesmí chybět kořenová zelenina a polévkové koření. V talíři pak máme všechno a můžeme si nechat chutnat!

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.