Vločková česnečka
Na polévku je dobré mít doma v zásobě vývar, kořenovou zeleninu, pár brambor a koření. K té dnešní budeme potřebovat ještě paličku česneku a ovesné vločky.
- 5 vrchovatých lžic ovesných vloček
- 1 šalotka (bílá cibule)
- 6 stroužků česneku
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 vejce
- máslo
- kmín
- sůl, pepř
- majoránka
Jako u většiny polévek si nejprve nakrájíme na kostičky cibuli, tady lépe chutná šalotka nebo bílá cibule. Orestujeme ji na oleji. Tři stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a tři prolisujeme – zatím do mističky, přidávat budeme později. K přípravě patří i brambory na kostičky a kořenová zelenina, kterou si předem nastrouháme na hrubém struhadle.
A teď můžeme postupně k cibuli orestované na lžíci másla přidávat – nejprve 5 řádně vrchovatých lžic ovesných vloček. Necháme provonět a nasáknout máslem a dále vsypeme nastrouhanou zeleninu a brambory nakrájené na kostičky.
Do hrnce přímo na zeleninu rozklepneme dvě vajíčka a rychle zamícháme. Pak ochutíme lžičkou kmínu a soli, a plátky česneku.
Promícháme a zalijeme – pokud máme vývar, je to ideální, pokud ne, stačí i litr a půl až dva litry vody. Povaříme asi dvacet minut, a protože má jít o silnou polévku, na závěr přidáme ještě tři prolisované stroužky česneku a trochu majoránky.
Teď už zbývá jen ochutnat, případně dosolit a podávat. Tuhle polévku zvládne uvařit každý, jestli i sníst, to už musíte vyzkoušet sami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.