Vločková česnečka

Na polévku je dobré mít doma v zásobě vývar, kořenovou zeleninu, pár brambor a koření. K té dnešní budeme potřebovat ještě paličku česneku a ovesné vločky.

Ingredience
  • 5 vrchovatých lžic ovesných vloček
  • 1 šalotka (bílá cibule)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 vejce
  • máslo
  • kmín
  • sůl, pepř
  • majoránka

Jako u většiny polévek si nejprve nakrájíme na kostičky cibuli, tady lépe chutná šalotka nebo bílá cibule. Orestujeme ji na oleji. Tři stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a tři prolisujeme – zatím do mističky, přidávat budeme později. K přípravě patří i brambory na kostičky a kořenová zelenina, kterou si předem nastrouháme na hrubém struhadle.

A teď můžeme postupně k cibuli orestované na lžíci másla přidávat – nejprve 5 řádně vrchovatých lžic ovesných vloček. Necháme provonět a nasáknout máslem a dále vsypeme nastrouhanou zeleninu a brambory nakrájené na kostičky.

Do hrnce přímo na zeleninu rozklepneme dvě vajíčka a rychle zamícháme. Pak ochutíme lžičkou kmínu a soli, a plátky česneku.

Promícháme a zalijeme – pokud máme vývar, je to ideální, pokud ne, stačí i litr a půl až dva litry vody. Povaříme asi dvacet minut, a protože má jít o silnou polévku, na závěr přidáme ještě tři prolisované stroužky česneku a trochu majoránky.

Teď už zbývá jen ochutnat, případně dosolit a podávat. Tuhle polévku zvládne uvařit každý, jestli i sníst, to už musíte vyzkoušet sami.

autor: dak