Vepřové v mrkvi

Asi tomu nebudete věřit, ale jsou školní jídelny, kde zaťuká žáček s papírem a tužkou na dveře, a jde poprosit o recept pro maminku na jídlo, které mu tak chutná.

Přesně to se stalo vedoucí kuchařce Renatě Petruželkové z jídelny základná školy ve Ždírci nad Doubravou. Ona dobrota bylo vepřové v mrkvi, což mě také překvapilo, ale evidentně se dá i kdysi neoblíbená dušená mrkev s vepřovým masem a brambory připravit velmi chutně.

800 g vepřového (plec, kýta)

8 větších mrkví

1 cibule

2 lžíce sádla

sůl, pepř

kmín

mouka na dohuštění

„To maso s mrkví uděláme dohromady v jedné pánvi, takže to je taková směs. Udusíme na cibuli maso, okořeníme a potom tam dosypeme na kolečka nastrouhanou čerstvou mrkev. Společně dodusíme a zahustíme moukou, ale jen lehce. Aby to nebylo moc husté, spíš řidší,“ radí Renata Petruželková.

Když uvážíme, že mrkev potřebuje mnohem míň času ke změknutí než maso, je rada vedoucí kuchařky logická – nejdřív podusit maso a až v polovině přihodit čerstvou nakrájenou mrkev.

Pokud byste si s chutí masa ale chtěli skutečně vyhrát tak, aby se prolnula s mrkví už od počátku, dá se nejprve orestovat maso – opéct ho ze všech stran do zlatova, aby získalo chuť.

„Pak ho vyndáme z kastrolu a vhodíme polovinu mrkve, pak nakrájenou cibuli, přilijeme trošku vody, odmícháme ode dna a restujeme do změknutí. Přidáme trochu kmínu, necháme jej rozvonět a teprve potom vrátíme k zelenině maso. Podlijeme, dosolíme a necháme dusit asi hodinu s tím, že v polovině vaření přidáme zbytek nakrájené mrkve. Podáváme s vařenými bramborami.“

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.