Vepřové nudličky s nivou a smetanou

Když máte doma kousek vepřové kýty a hromadu hladových strávníků, potěšíte je jídlem, které je hotové za chvíli. 

Ingredience
  • 500 g vepřového masa (kýty)
  • 150 g sýru typu niva
  • 60 g šunky
  • 160 g sterilizovaných žampionů
  • pórek (množství podle chuti)
  • 2 lžíce 33 % smetany 
  • sůl, pepř

Aby stálo za to, je dobré ještě mít v ledničce kousek pórku, šunky, a hlavně smetanu a kousek sýra s modrou plísní, lidově nivy. Přesně takto doporučuje oblíbené jídlo své rodiny naše kolegyně Blanka Tulisová. „Je to takový rychlý recept, co mají naši rádi. Vezme se vepřová kýta, asi tak půl kila, ale může být i více. Pak je k tomu potřeba 150 gramů nivy, 60 gramů šunky, sterilizované žampiony, pórek kolik kdo má rád a dvě tři lžíce smetany na zjemnění. Maso se nakrájí na nudličky, osolí, opepří a zprudka se opeče. Chvilku se to dusí, přidá se k tomu šunka, pórek a žampióny, trochu se to podlije a nechá se vařit, dokud to není měkké. Potom těsně před koncem se k masu přimíchá niva a smetana na zjemnění. A je to hotové, je to opravdu strašně rychlé,“ usmívá se Blanka.

Nudličky z vepřového se nechají na začátku zprudka zatáhnout a díky tomu samotné vaření už tolik času nezabere. Protože k téhle rychlovce všem chutnají hranolky, hodí se předem si rozpálit také troubu, na plech hodit sáček hranolek do trouby, které nejsou tolik mastné a než se uvaří maso se sýrem a smetanou, je hotová i příloha. 

autor: dak

Související

  • Kuřecí nudličky s kuskusem

    Jestli už jste dojedli všechny zbytky z Vánoc a máte pocit, že je načase začít jíst trochu dietněji, vyzkoušejte kuřecí nudličky s kuskusem. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.