Vepřové nudličky s nivou a smetanou
Když máte doma kousek vepřové kýty a hromadu hladových strávníků, potěšíte je jídlem, které je hotové za chvíli.
- 500 g vepřového masa (kýty)
- 150 g sýru typu niva
- 60 g šunky
- 160 g sterilizovaných žampionů
- pórek (množství podle chuti)
- 2 lžíce 33 % smetany
- sůl, pepř
Aby stálo za to, je dobré ještě mít v ledničce kousek pórku, šunky, a hlavně smetanu a kousek sýra s modrou plísní, lidově nivy. Přesně takto doporučuje oblíbené jídlo své rodiny naše kolegyně Blanka Tulisová. „Je to takový rychlý recept, co mají naši rádi. Vezme se vepřová kýta, asi tak půl kila, ale může být i více. Pak je k tomu potřeba 150 gramů nivy, 60 gramů šunky, sterilizované žampiony, pórek kolik kdo má rád a dvě tři lžíce smetany na zjemnění. Maso se nakrájí na nudličky, osolí, opepří a zprudka se opeče. Chvilku se to dusí, přidá se k tomu šunka, pórek a žampióny, trochu se to podlije a nechá se vařit, dokud to není měkké. Potom těsně před koncem se k masu přimíchá niva a smetana na zjemnění. A je to hotové, je to opravdu strašně rychlé,“ usmívá se Blanka.
Nudličky z vepřového se nechají na začátku zprudka zatáhnout a díky tomu samotné vaření už tolik času nezabere. Protože k téhle rychlovce všem chutnají hranolky, hodí se předem si rozpálit také troubu, na plech hodit sáček hranolek do trouby, které nejsou tolik mastné a než se uvaří maso se sýrem a smetanou, je hotová i příloha.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.