Vepřová panenka s rozmarýnovou omáčkou

Vaření je věda, a když nás baví, jde to hned samo. Studenty kuchařských oborů někdy baví natolik, že se nebojí ani soutěžit před přísnou porotou. Dominik Hirka z humpolecké Střední školy informatiky a cestovního ruchu z oboru kuchař číšník se vydal soutěžit do Havlíčkova Brodu a připravil si jídlo, jehož pouhý název láká k ochutnání - pečená zelenina s batáty a pečenou panenkou v pepři a s rozmarýnovou omáčkou.

Vepřová panenka
1 velký batát
kořenová zelenina – mrkev, petržel
salát
sůl, barevný pepř

Na rozmarýnovou omáčku:

1 smetana na vaření
lžíce másla
lžíce mouky
100 ml vývaru
2 lžíce posekaného rozmarýnu
sůl, pepř
citronová šťáva

Jak je vařil? „Zeleninu jsem očistil, nakrájel na hranolky, zakápnul olivovým olejem a dal péct na 180 stupňů, dokud nebude měkká a lehce opečená. Panenku jsem očistil, osolil, opepřil barevným pepřem najemno nadrceným. Dal na rozpálený olej zatáhnout a potom přidám na 10 – 12 minut k zelenině. Panenka bude uvnitř lehce narůžovělá a podávaná se zeleninou, čerstvým salátem a rozmarýnovou omáčkou,“ popisuje Dominik Hirka.

Takový hlavní chod vypadá na talíři skvěle a přitom nedá moc práce. Jestli jej chcete celý vyzkoušet, přidám ještě recept na rozmarýnovou omáčku- Přivedeme k varu smetanu, vmícháme do ní klasickou světlou jíšku z másla a mouky, trochu vývaru a dvě lžíce posekaného rozmarýnu. Dochutíme solí, pepřem a kapkou citronové šťávy a můžeme podávat ke šťavnaté panence a zelenině.

autor: dak