Vepřová panenka s rozmarýnovou omáčkou
Vaření je věda, a když nás baví, jde to hned samo. Studenty kuchařských oborů někdy baví natolik, že se nebojí ani soutěžit před přísnou porotou. Dominik Hirka z humpolecké Střední školy informatiky a cestovního ruchu z oboru kuchař číšník se vydal soutěžit do Havlíčkova Brodu a připravil si jídlo, jehož pouhý název láká k ochutnání - pečená zelenina s batáty a pečenou panenkou v pepři a s rozmarýnovou omáčkou.
Vepřová panenka
1 velký batát
kořenová zelenina – mrkev, petržel
salát
sůl, barevný pepř
Na rozmarýnovou omáčku:
1 smetana na vaření
lžíce másla
lžíce mouky
100 ml vývaru
2 lžíce posekaného rozmarýnu
sůl, pepř
citronová šťáva
Jak je vařil? „Zeleninu jsem očistil, nakrájel na hranolky, zakápnul olivovým olejem a dal péct na 180 stupňů, dokud nebude měkká a lehce opečená. Panenku jsem očistil, osolil, opepřil barevným pepřem najemno nadrceným. Dal na rozpálený olej zatáhnout a potom přidám na 10 – 12 minut k zelenině. Panenka bude uvnitř lehce narůžovělá a podávaná se zeleninou, čerstvým salátem a rozmarýnovou omáčkou,“ popisuje Dominik Hirka.
Takový hlavní chod vypadá na talíři skvěle a přitom nedá moc práce. Jestli jej chcete celý vyzkoušet, přidám ještě recept na rozmarýnovou omáčku- Přivedeme k varu smetanu, vmícháme do ní klasickou světlou jíšku z másla a mouky, trochu vývaru a dvě lžíce posekaného rozmarýnu. Dochutíme solí, pepřem a kapkou citronové šťávy a můžeme podávat ke šťavnaté panence a zelenině.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.