Špaldoto s houbami
Špalda je starobylý druh jarní pšenice, z níž se mele mouka a z té se pak peče. Už několikrát jsme mluvili o tom, že špalda má výraznou lehce oříškovou chuť.
Dnes ale budeme vařit z celých špaldových zrn, ta jsou totiž velmi dobrá. Po uvaření připomínají kroupy, jsou zdravá a dají se smíchat se zeleninou a třeba s houbami. Výsledek připomíná rizoto, a možná proto se mu říká špaldoto. Recept nám dá šéfkuchař Václav Bauch.
250 g špaldy
1 červenou cibuli
1 mrkev
česnek
100 g hub
řapíkatý celer
sůl, pepř
„Špaldu si uvaříme v osolené vodě, trvá to asi 35 minut podobně jako kroupy. Scedíme. Nakrájíme si houby, orestujeme na másle, přidáme nakrájenou červenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. To všechno promícháme a spojíme s uvařenou špaldou. Vše znovu orestujeme a ochutíme česnekem, solí a pepřem,“ popisuje Václav Bauch.
Do špaldota můžeme přidat i jinou zeleninu, nebo naopak některou vypustit, třeba řapíkatý celer. I když, podle Václava Baucha právě on je ve špaldotu důležitý: „Lze vynechat, ale já ho tam dávám proto, že má takovou svoji charakteristickou výraznou chuť,“ říká kuchař.
Houby můžete přidat, jaké máte. Ať už jsou mražené, sušené nebo čerstvé, na chuť tohoto skvělého jídla to nemá vliv.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.