Velikonoční vajíčka stokrát jinak. Třeba jako pomazánka
Kdo má doma kluky a muže, kteří chodili o velikonočním pondělí koledovat, má asi právě teď plnou ledničku vajec vařených natvrdo. „Já je mám tak ráda, že bych jich klidně snědla denně i pět jen tak, ale to by asi nebylo úplně ono,“ směje se moderátorka Regionu Dáša Kubíková.
Vejce jsou podle nejnovějších studií zdravá, proto není špatné, když se z nich vyrobí něco dobrého – třeba jsou skvělá, když se obalí do domácí sekané a upečou. A nesmí chybět ani tradiční jarní vajíčková pomazánka. Na tu má asi každý svůj vlastní recept, ale nějaká obecná pravidla určitě existují.
Vajíčka jdou třeba chuťově velmi dobře s máslem – takže do pomazánky jich rozmačkáme vidličkou asi pět, k tomu dvě polévkové lžíce změklého másla a ještě buď jeden kousek taveného sýra. K dochucení je vynikající lžička dijonské hořčice, malý kousek nadrobno nakrájené cibule, sůl, trocha nahrubo mletého pepře a nejsou špatné ani čerstvé bylinky. Pažitka, petrželka, nebo, kdo už má koupenou, může zkusit i bazalku nebo tymián.
Jestli máte vykoledovaných vajíček opravdu hodně, prostě si dávku zdvojnásobte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.