Velikonoční vajíčka stokrát jinak. Třeba jako pomazánka

Kdo má doma kluky a muže, kteří chodili o velikonočním pondělí koledovat, má asi právě teď plnou ledničku vajec vařených natvrdo. „Já je mám tak ráda, že bych jich klidně snědla denně i pět jen tak, ale to by asi nebylo úplně ono,“ směje se moderátorka Regionu Dáša Kubíková.

Vejce jsou podle nejnovějších studií zdravá, proto není špatné, když se z nich vyrobí něco dobrého – třeba jsou skvělá, když se obalí do domácí sekané a upečou. A nesmí chybět ani tradiční jarní vajíčková pomazánka. Na tu má asi každý svůj vlastní recept, ale nějaká obecná pravidla určitě existují.

Vajíčka jdou třeba chuťově velmi dobře s máslem – takže do pomazánky jich rozmačkáme vidličkou asi pět, k tomu dvě polévkové lžíce změklého másla a ještě buď jeden kousek taveného sýra. K dochucení je vynikající lžička dijonské hořčice, malý kousek nadrobno nakrájené cibule, sůl, trocha nahrubo mletého pepře a nejsou špatné ani čerstvé bylinky. Pažitka, petrželka, nebo, kdo už má koupenou, může zkusit i bazalku nebo tymián.

Jestli máte vykoledovaných vajíček opravdu hodně, prostě si dávku zdvojnásobte.

autor: mik