Dortík z bramborovo-piškotového těsta a krémem z mascarpone
Dnešní recept pro inspiraci pochází z kuchařské soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny, kterou pořádá Obchodní akademie a hotelová škola Havlíčkův Brod.
- Světlý korpus:
- vejce
- mleté ořechy
- uvařené brambory
- Tmavý korpus:
- vejce
- moučkový cukr
- kakao
- vařený brambor
- dětská krupička
- kypřící prášek
- Krém:
- mascarpome
- smetana ke šlehání
- vanilkový cukr
- mák
- Náplň:
- povidla
- rum
- perníkové koření
Mezi úspěšné recepty patřil bramborovo-piškotový dortík dvou barev s velmi zajímavým tečkovaným krémem. Poslechněme si studenta třebíčské hotelové školy Šimona Kuřátka, který prozradí, jak dortík dvou barev pekl: „Brambory jsou v obojím těstě. Nejvíc je jich v tom prostředním světlém, který je zároveň ještě i ořechový, a je také na upečení jednodušší. Bílky se vyšlehaly do pěny zvlášť, také žloutky samostatně, a k nim se přidaly nastrouhané vařené brambory i ořechy a opatrně se ručně vmíchaly bílky. Těsto se pak přeneslo na plech k upečení.
Pro tmavý korpus se znovu vyšlehaly bílky, ke žloutkům se přidal moučkový cukr, dokud se to nespojilo, dále se k tomu přidalo kakao, brambory, a část dětské krupičky to se všechno vyšlehalo robotem. Zbytek krupičky a kypřicí prášek se ručně zamíchal do bílků, které se pak opatrně přidaly k těstu, a opět se dal korpus upéct.“
Na dortíku z bramborovo-piškotového těsta zaujme i zdobení z jablečných křížal, rybízu, lístků máty a ozdoba z čokolády. To všechno je tak trochu navíc, ale co je k dortíku důležité, je krém, který korpusy spojí. Šimon jej vyrobil z mascarpone. „Mascarpone se smíchá se smetanou a vanilkovým cukrem. Krém se rozdělí na dvě poloviny a do jedné, která je uprostřed, se přidá ještě mák. Uprostřed jsou ještě také povidla společně rumem a perníkovým kořením.“ Povidla jsou vidět jen na řezu, až se do dortíku pustíme s nožem a nakrájíme porce. Možná jste se nechali inspirovat k víkendovému pečení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka