Dortík z bramborovo-piškotového těsta a krémem z mascarpone

Dnešní recept pro inspiraci pochází z kuchařské soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny, kterou pořádá Obchodní akademie a hotelová škola Havlíčkův Brod.

Ingredience
  • Světlý korpus:
  • vejce
  • mleté ořechy
  • uvařené brambory
  •  
  • Tmavý korpus:
  • vejce
  • moučkový cukr
  • kakao
  • vařený brambor
  • dětská krupička
  • kypřící prášek
  •  
  • Krém:
  • mascarpome
  • smetana ke šlehání
  • vanilkový cukr
  • mák
  •  
  • Náplň:
  • povidla
  • rum
  • perníkové koření

Mezi úspěšné recepty patřil bramborovo-piškotový dortík dvou barev s velmi zajímavým tečkovaným krémem. Poslechněme si studenta třebíčské hotelové školy Šimona Kuřátka, který prozradí, jak dortík dvou barev pekl: „Brambory jsou v obojím těstě. Nejvíc je jich v tom prostředním světlém, který je zároveň ještě i ořechový, a je také na upečení jednodušší. Bílky se vyšlehaly do pěny zvlášť, také žloutky samostatně, a k nim se přidaly nastrouhané vařené brambory i ořechy a opatrně se ručně vmíchaly bílky. Těsto se pak přeneslo na plech k upečení.

Pro tmavý korpus se znovu vyšlehaly bílky, ke žloutkům se přidal moučkový cukr, dokud se to nespojilo, dále se k tomu přidalo kakao, brambory, a část dětské krupičky to se všechno vyšlehalo robotem. Zbytek krupičky a kypřicí prášek se ručně zamíchal do bílků, které se pak opatrně přidaly k těstu, a opět se dal korpus upéct.“

Na dortíku z bramborovo-piškotového těsta zaujme i zdobení z jablečných křížal, rybízu, lístků máty a ozdoba z čokolády. To všechno je tak trochu navíc, ale co je k dortíku důležité, je krém, který korpusy spojí. Šimon jej vyrobil z mascarpone. „Mascarpone se smíchá se smetanou a vanilkovým cukrem. Krém se rozdělí na dvě poloviny a do jedné, která je uprostřed, se přidá ještě mák. Uprostřed jsou ještě také povidla společně rumem a perníkovým kořením.“ Povidla jsou vidět jen na řezu, až se do dortíku pustíme s nožem a nakrájíme porce. Možná jste se nechali inspirovat k víkendovému pečení.

autor: dak