Profiterolka plněná pomerančovým pyré a krémem
To tak někdy ochutnáte dezert neobvyklého tvaru i chuti, který se vám rozplývá na jazyku, a samozřejmě chcete vědět, z čeho je a jak se dělá. Na Festivalu vzdělávání se krásnými dezerty předvedla SŠG Adolfa Kolpinga ze ZR a učitelka odborného výcviku Tereza Havlíčková jeden z nich popsala. Šlo o plněnou kuličku s křupavou krustou a lahodnou náplní.
"Profiterolka je vlastně odpalované těsto, na kterém je krusta z mouky, másla a cukru. Celé se to upeče a ono se to nafoukne a udělá to popraskaný povrch. Nejdřív si uděláme odpalované těsto, takže si do hrnce dáme mléko, máslo, sůl a nechá se to vařit, a když se to vaří, tak se přidává mouka, dává se hladká. Začne se to restovat, dokud se těsto nezačne odlepovat od hrnce, a potom to přemístíme do robotu, kde to necháme vychladnout postupně přidáváme vejce, takže se nám udělá krásné hladké těsto. Potom si to dáme na plech vymaštěný olejem a na to si dáme tu krustu, která se dělá podobně jako linecké těsto – mouka, cukr a máslo. Peče se to na 200 stupňů asi deset minut podle toho, jak kdo má výkonnou troubu.
Tato profiterolka byla plněná pomerančovým pyré z pomerančové šťávy, kam můžeme přidat i nějaký pomerančový alkohol, a pomerančovým krémem. A pak tvoříme krém, který v tomto případě byl mascarpone, smetana a toto pomerančové pyré," popisuje ne právě snadný postup Tereza Havlíčková.
Upřímně se přiznám, že pro mě je takový dezert mnohem snadnější ochutnat, když jej udělá někdo jiný, a ne se o něj pokoušet sama. Ale věřím tomu, že jako inspirace pro šikovné pekařky a pekaře je tento recept inspirativní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.