Bramborové knedlíky s trhaným husím masem

Nezdá se mi to možné, ale v některých domácnostech po svatomartinských husích hodech opravdu zůstávají nějaké zbytky. Nám se to ještě nestalo, ale všechno je jednou poprvé.

A k dnešnímu receptu nepotřebujeme mnoho zbylé husí pečínky, stačí tak třicet deka. Upečená husa je samozřejmě měkká, a tak si maso nakrájíme na kousky, nebo zvolíme moderní metodu – natrháme je proti sobě dvěma vidličkami.

Ingredience
  • 300 g pečeného husího masa
  • 1 lžíce rozpuštěného sádla
  • 1 cibule
  • sekaná petrželová nať
  • drcený kmín
  • sůl
  • bramborové těsto

Na pánvičce si rozehřejeme lžíci sádla a orestujeme na něm na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Vhodíme maso, přidáme špetku drceného kmínu a soli, a prohřejeme. Vypneme sporák a do směsi přidáme ještě plnou lžíci nasekané petrželové natě. Promícháme a přendáme do misky.

Nachystáme si bramborové těsto, jaké děláme běžně – buď domácí z uvařených brambor, nebo kupované, které je hotové rychleji.

Válečky těsta nakrájíme na silná kolečka, která na vále zploštíme a každé z nich naplníme trochou masové směsi. Zabalíme a házíme do vroucí vody. Knedlík jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Pokud nám zbyl husí výpek, můžeme je přelít, a podávat s dušeným zelím.

autor: dak