Horácká bramboračka

Co do hrnce? Zkusme polévkou, jaká se vařívala na Horácku. Hlavní byly samozřejmě brambory, ale s nadcházející zimou se dala použít veškerá zelenina, která se uskladnila ve sklepích a spížích.

Ingredience
  • brambory
  • mrkev
  • petržel i s natí
  • celer
  • sušené nebo čerstvé houby
  • kapusta
  • uzené maso
  • sádlo
  • hladká mouka
  • majoránka
  • kmín
  • sůl

Autorka Horácké kuchařky Helena Zelená Křížová popisuje, jaký byl postup a také, čím polévku vylepšit! „Aby se ušetřilo nádobí, tak hospodyňky vařily horáckou bramboračku v jednom hrnci. Nejdříve upravily jíšku – osmažily na trošce sádla hladkou mouku, tu zalily studenou vodou a pořádně to zamíchaly. Do takto upraveného základu přidaly na kostičky nakrájené brambory, mrkev, petržel i s natí, kousek celeru, všechno nakrájené. Sušené nebo čerstvé houby a případně kousek nakrájené kapusty. Osolily, přidaly kmín, majoránku, rozdrcený česnek a povařily to všechno do měkka, a bylo hotovo. A když byl doma kousek uzeného masa, přidal se i ten. Jíška se pak mohla dělat místo na sádle, na vysmažené slanince. A tak měla bramborová polévka pokaždé jinou chuť,“ říká Helena Zelená Křížová.

A takový návod se nám také hodí – v týdnu může být hrnec trochu skromnější, o víkendu zase větší a polévka vylepšená o to hlavní – kus masa.

autor: dak