Horácká bramboračka
Co do hrnce? Zkusme polévkou, jaká se vařívala na Horácku. Hlavní byly samozřejmě brambory, ale s nadcházející zimou se dala použít veškerá zelenina, která se uskladnila ve sklepích a spížích.
- brambory
- mrkev
- petržel i s natí
- celer
- sušené nebo čerstvé houby
- kapusta
- uzené maso
- sádlo
- hladká mouka
- majoránka
- kmín
- sůl
Autorka Horácké kuchařky Helena Zelená Křížová popisuje, jaký byl postup a také, čím polévku vylepšit! „Aby se ušetřilo nádobí, tak hospodyňky vařily horáckou bramboračku v jednom hrnci. Nejdříve upravily jíšku – osmažily na trošce sádla hladkou mouku, tu zalily studenou vodou a pořádně to zamíchaly. Do takto upraveného základu přidaly na kostičky nakrájené brambory, mrkev, petržel i s natí, kousek celeru, všechno nakrájené. Sušené nebo čerstvé houby a případně kousek nakrájené kapusty. Osolily, přidaly kmín, majoránku, rozdrcený česnek a povařily to všechno do měkka, a bylo hotovo. A když byl doma kousek uzeného masa, přidal se i ten. Jíška se pak mohla dělat místo na sádle, na vysmažené slanince. A tak měla bramborová polévka pokaždé jinou chuť,“ říká Helena Zelená Křížová.
A takový návod se nám také hodí – v týdnu může být hrnec trochu skromnější, o víkendu zase větší a polévka vylepšená o to hlavní – kus masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka