Vánoční perníková omáčka

Letošní vánoce jsou pro mě plné novinek. Například jsem se dozvěděla, že existuje perníková omáčka, ale že někde jí říkají polévka, a že je ze samých výtečných věcí.

Poprvé mi o ní povyprávěla kolegyně Blanka Tulisová. „Vánoční perníkovou omáčku mě naučil můj děda, který žil ve Staré Říši, odkud pocházel. Oni byli chudí a do toho receptu se dávají ty suroviny, co se přes rok nasbírají a nasuší, dává se do toho starý perník na strouhání.“

Ingredience
  • 300 g perníku na strouhání
  • 200 g sušených švestek
  • miska vlašských ořechů
  • miska lískových ořechů
  • rozinky (množství dle chuti)
  • dva krajíce chleba bez kůrky
  • nové koření celé
  • několik celých hřebíčků
  • špetka soli
  • cukr na doslazení (dle chuti)

Příprava začíná den předem a zahrnuje spoustu misek a vody. „Večer předtím si namočím asi 300 gramů perníku na strouhání, dva krajíce chleba bez kůrky, vlašské oříšky, lískové oříšky, sušené švestky, ten pytlík to je asi tak 200 gramů. Kdo má rád, tak rozinky a každé to namočíme do vody zvlášť. Ráno si vezmeme dva litry vody, do toho dáme ty oříšky, rozinky a švestky, trochu soli, nové koření, a hřebíčky a to vaříme, dokud nám to nezměkne. Potom přidáme ten perník a ten lehce povaříme. Já tady mám napsáno: zavařit, rozvařit, rozšprudlovat, takhle mi to řekl děda,“ směje se Blanka. 

„A když je to málo husté, tak tam ještě přidám ten chleba. My to máme radši husté, aby to byla omáčka. A nakonec dvě lžičky cukru, máme to rádi sladší, protože to je z toho perníku,“ dodává na vysvětlenou.

Slovo rozšprudlovat se týká takové té dřevěné kvedlačky, kterou si lidé vyráběli z větviček v dobách dávno před elektrickými tyčovými mixéry. Použít kvedlačku je lepší, protože v omáčce zůstanou výtečné kousky. 

A jak a kdy se omáčka jí? „My to vždycky jíme na štědrovečerní večeři. Máme nejdříve tuto omáčku, k ní jíme vánočku, a potom máme kapra,“ uzavírá Blanka. 

autor: dak

Související

  • Zázvorové cukroví

    Zázvor u nás nesmí chybět v žádné směsi koření a při nemoci nastrouhaný v čaji. Naši předkové využívali zázvor i do cukroví, a podle něj je také pojmenovali – zázvorky.

  • Ořechové tyčinky s bílkovou polevou

    Nejlepší cukroví je takové, které nemusíte vzít čtyřikrát nebo pětkrát do ruky. Plněné košíčky s polevou a nebo slepovaná kolečka dají spoustu práce.