V jihlavské nemocnici můžou zahradničit i pacienti na vozíku

17. květen 2023

Především pro pacienty z oddělení geriatrie Nemocnice Jihlava slouží několik záhonků a menší pergola pro venkovní posezení na čerstvém vzduchu.

Dobrovolníci tam už dříve zřídili záhonky, kde mohou dlouhodobě hospitalizovaní pacienti pěstovat třeba rajčata. Vozíčkáři se dosud mohli jen kochat pohledem, ale k práci s rostlinami se nedostali. Teď už mohou díky novému speciálnímu truhlíku navléct rukavice a s hlínou pracovat.

Myšlenku, se kterou přišla koordinátorka dobrovolníků Žofie Vojáčková, pomohli naplnit studenti Střední školy stavební Jihlava. Práce se zhostili pod vedením svých mistrů, materiál dodaly jihlavské firmy, říká Hana Stoklásková, pracovní terapeutka, která s pacienty denně něco tvoří a při pěkném počasí se s nimi věnuje také záhonkům.

V truhlících, těch starších betonových, i v novém pro vozíčkáře, už je několik květin, rybízové keře, lichořeřišnice, cibule, česnek, jahody a první rajčata. „Ta jsme nejdříve předpěstovali ze semínek na balkoně, a teď jsme už zkusili ty největší rostlinky rajčat zasadit,“ říká.

Je to nadstandard

„Je to super,“ chválí nový truhlík pacient na vozíčku Jiří Horák.

„Hlavně pro ty imobilní pacienty, že nemusí jenom zůstávat v tom pokoji. Já už jsem tu podruhé průběhu dvou let a je to dobře, že se dá s tím vozíkem zajet pod to a chvíli se rýpat v hlíně. Máme nějakou činnost na tu hodinku, když je pěkně. Je to příjemný nadstandard, velice příjemný,“ dodává nadšený pěstitel.

„V pátek vaříme, a když tady něco vypěstujeme, tak z toho vaříme. Proto tady máme majoránku, protože pacienti mají rádi bramboráky. Je to radost, když vidím, jak se pacienti přetahují, kdo si utrhne třeba rajčátko,“ usmívá se Hana Stoklásková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.