Poválečná hasičská Pragovka dojede ze Svratky až do Mostu, sveze vás i na svatbu

15. květen 2023

Sbory dobrovolných hasičů obvykle usilují o to, aby měly co nejlepší a nejmodernější vybavení, aby mohli hasiči být užiteční. Velmi často se ale také s láskou starají o veterány, které sloužily před mnoha desítkami let.

Když je takový vůz pěkně opravený a jezdí, všude budí zájem a obdiv. Hasiči ze Svratky mají veterány dokonce dva - osobní automobil východoněmecké výroby wartburg a hasičský vůz značky Praga RN, kterému se přezdívá Erena. A jaká je jejich historie?

Praga RN - AS 16

Součástí výbavy vozu značky Praga RN je i dřevěný žebřík na střeše

"Pragovku jsem podědil po Pavlovi Matoušovi," říká Václav Fiala starší, někdejší starosta SHD Svratka, po němž starostování sboru teď podědil jeho syn. "Je to šestiválec, benzín, čtyřicátý šestý ročník. 2006 jsme to renovovali a je na tom nějakých 1800 odpracovaných hodin. Je to chlouba," říká hrdě. Tohle má svoje čerpadlo, šestnáctku, což je nejvýkonnější, se říká a je to pravda. Svoji cisternu to ale nemá, musí se s tím někam k vodě," ukazuje na přední část vozu, kde je vidět, kam se hadice a savice nasazují.

Vůz sice není natřen originální barvou z JAWy, ale levnější italská barva od roku 2006 dodnes velmi dobře drží. Na ukázkových vyjížďkách mají svratečtí hasiči ve výbavě vozu i azbestové obleky, dřevěné boty a na střeše původní dřevěný žebřík. Erena, jak říká Václav Fiala starší, dojede až do Mostu, a je možnost ji využít na svatbu, odjezdila i nějaké svatby na Moravě. „Dojede, kam je potřeba," chválí veterána.

Wartburg z roku 1971

I wartburg hasičů ze Svratky má veteránské značky

I vedle stojící červeno bílý wartburg má veteránské značky. Oběma autům je také potřeba k benzínu naturalu dodávat olovnaté příměsi, aby jezdily. Wartburg slouží mladší generaci, dodává zasloužilý hasič:  "To bylo moje vlastní vozidlo. A když jsme my starší hasiči opravili tu Erenu, tak naši mlaďoši taky chtěli auto, aby se nám vyrovnali. Tak jsem jim je věnoval, oni se do toho dali a mají to moc pěkně udělané."

Spustit audio

Související