Zažít fungující rodinu můžou i děti z dětských domovů, pomáhají s tím takzvaní hostitelé

9. únor 2023 09:54

I děti z dětských domovů můžou alespoň částečně trávit čas v rodině. Ty, které se nedočkaly adopce či pěstounské péče, mají naději alespoň na takzvanou hostitelskou péči. Její poskytovatelé nemají dítě doma pořád, ale berou si ho třeba jednou za dva týdny na víkend. A většině dětí tato forma pobytu svědčí. Využívají ji i někteří obyvatelé domova v Senožatech na Pelhřimovsku.

„Nečekal jsem, že budu mít nějakou hostitelskou péči. A jsou fajn,“ popisuje svoji hostitelskou rodinu Patrik. Je jedním z dětí, které ke svým hostitelům ze Senožat dojíždějí. Letos končí základní školu. Hostitelská rodina mu pomáhá i s učením nebo přihláškami na střední školu.

Domů do Prahy si Patrika vozí Angelika Nevěřilová. „Ta frekvence je různá. Teď byl u nás několik víkendů, protože jsme zjišťovali střední školy, kam by mohl chodit. A teď u nás bude na jarní prázdniny,“ popisuje hostitelka.

Angelika Nevěřilová si roli hostitelky převážně chválí. Základem podle ní je, aby se na této formě péče shodla celá rodina. S manželem má i dvě vlastní děti a Patrik je už třetí z dětského domova, který za nimi pravidelně dojíždí. „Aby to vyhovovalo všem, tak manžel vezme kluky, vlastně toho Fílu, který k nám jezdíval, a Patrika a našeho Maxe a jdou spolu třeba na hokej, protože to je baví. Já s holkami jdu do divadla nebo později jdeme společně všichni na výlet, na procházku,“ přibližuje matka fungování celé široké rodiny.

Angelika Nevěřilová je přitom nejen hostitelkou dětí z dětských domovů, ale také zakladatelkou organizace Dobré víly. Ta s domovy spolupracuje, podporuje děti v nich nebo pro ně pořádá různé akce. A prostřednictvím této organizace se pak mohou lidé stát i hostitelem.

Pro které děti je hostitelská péče vhodná, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související