Základy první pomoci chtějí naučit děti i dospělé, v Novém Města na Moravě založily Červený kříž

12. květen 2023

Že se základy první pomoci dokáže naučit každý, o tom jsou přesvědčeny dvě mladé ženy z Nového Města na Moravě. Nově založily pobočku Českého červeného kříže, a i když jsou zatím na všechno jen samy, pustily se s nadšením a elánem do výuky ve školkách i školách a pořádání akcí pro veřejnost.

Lucie Jůdová a Alena Trojanová pracují jako zdravotní sestry v novoměstské nemocnici, a tak mají k tématu blízko.

Přestože pracují na pracovištích nedaleko od sebe, jedna na ARO, druhá na urgentním příjmu, ještě nedávno se vůbec neznaly, dokud je nesvedla dohromady náhoda: „Dala jsem inzerát na oblečení po dětech, Lucka se mi ozvala, a při tom předávání oblečení jsme si pokaždé povídaly. Pak jsem ji oslovila, protože se mi zdálo, že by byla fajn jako kolegyně,“ usmívá se Alena Trojanová.

Pro děti i veřejnost

Obě chtějí pomáhat a s výukou včetně názorných ukázek první pomoci s kvalitními pomůckami a zábavnou formou oslovit všechny věkové kategorie.

„Já jsem hodně na ty malé děti, chodím do školek, nějaké kroužky, vymyslely jsme si příměstský tábor a začaly jsme besedou pro veřejnost na téma dárcovství krve, protože to je pro Červený kříž to hlavní,“ říká Alena. Pomáhání druhým včetně dárcovství krve je pro ni naprosto přirozené.

Lucie by ráda podpořila doporučení resuscitační rady: „Aby se co nejvíc lidí k první pomoci dostalo, aby znali ty dovednosti. Hodně lidí se toho bojí, myslí si, že by to nezvládli, ale když to budou znát od malička, od školky, tak jim to bude blízké. To je ta hlavní myšlenka.“

Sama chválí i zájem starších dětí: „Mně se líbí, že dokážeme zaujmout i ty puberťáky. Když chodím za osmáky a oni pak vidí, že budeme hrát scénky, že se budeme maskovat, že budeme sledovat videa, používat aplikace, tak je to pro mě motivační a tu energii si od nich ještě odnáším i domů.“

Spustit audio

Související