Edvard Beneš chtěl mít na náměšťském zámku bílé zdi. Z toalety měl krásný výhled do obory

16. květen 2023

Na základě Benešových dekretů přišel po druhé světové válce rod Haugwitzů o zámek v Náměšti nad Oslavou, a už v létě roku 1946 sloužily reprezentativní prostory v prvním patře prezidentovi jako letní sídlo. Právě tam ho navštívila nejen Milada Horáková, ale i Marta a Klement Gotwaldovi.

Brzy po konci druhé světové války začala prezidentská kancelář hledat místo letního sídla pro hlavu státu. "Do nejužšího výběru se dostala Náměšť nad Oslavou spolu se zámkem v Židlochovicích a Telči," říká kastelán náměšťského zámku Marek Buš. Argumenty pro Náměšť byla poloha mimo centrum a budovy, které bylo možné využít pro provoz prezidentského sídla.

Edvard Beneš zámek poprvé navštívil v červenci roku 1946. "To se udělaly ty nejnutnější práce," dodává kastelán. Další úpravy na sebe nenechaly dlouho čekat. Prezident měl přání, aby místnosti nevyznívaly aristokraticky. Zmizela proto například většina dřevěného obložení. V rámci modernizace pak přibylo topení, elektrické rozvody a kuchyň. Bylo také nutné vybudovat sociální zařízení pro hosty i pro samotného prezidenta. Jeho toaleta nahradila bývalou klenotnici Haugwitzů.

Do přelomového roku 1948 stihl Edvard Beneš v Náměšti pouze dva letní pobyty. Přijímal tam i mnohé návštěvy. Za všechny je možné jmenovat například Miladu Horákovou, kterou se společností dalších žen přijala Hana Benešová. Na dobových fotografiích je ale zaznamenaná také návštěva Klementa a Marty Gottwaldových. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.