Tvarohový (Míša) dezert ve skleničce
Spojení sladkého tvarohu a tmavé čokolády v nejrůznějších podobách se u nás už desítky let říká prostě Míša – ať jde o nanuk, dort, řezy nebo svačinku v kelímku.
Všechny varianty se dají koupit, ale my si je můžeme vyrobit i doma. Dnes si proto vyzkoušíme dezert typu Míša, který podáváme v pěkných skleničkách.
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 hrnek vysokoprocentní smetany
- cukr dle chuti
- Poleva:
- 2 čokolády (1 hořká a 1 mléčná)
- 0,5 hrnku smetany
- 2 lžíce másla
- kakaové sušenky
Budeme potřebovat tvaroh, smetanu ke šlehání, trochu cukru – kolik, to jednoduše vyzkoušíme ochutnávkou, ale pozor, ať vám na dezert zbude! Na polevu pak znovu smetanu, asi půl hrnku, k tomu jednu hořkou a jednu mléčnou čokoládu a dvě lžíce másla.
Nejprve si do tuha vyšleháme smetanu. V jiné míse promícháme tvaroh s cukrem, a k tomu opatrně přidáme tuhou smetanu. Oboje vychladíme a mezitím se pustíme do polevy. Nad hrncem s horkou vodou si v misce nad párou, která z něj stoupá, rozpustíme obě čokolády s máslem a smetanou a když je vše v tekutém stavu, promícháme.
Je čas na skleničky – vybereme nějaké pěkné se širokým dnem a na dno každé z nich pokryjeme rozlámanými nebo nadrcenými čokoládovými sušenkami – výběr necháme na vás. Přidáme tvarohový krém a přelijeme polevou. Znovu vychladíme alespoň dvě hodiny a můžeme podávat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.