Tvarohový dezert pro děti
Mlékárenské dny v Přibyslavi přilákaly spoustu lidí. Největší úspěch u nich měl velmi jednoduchý dezert – domácí tvarohový dezert pro děti. Nemůže být nic jednoduššího než jít do obchodu a koupit si ho. Tvarohový dezert pro děti má mnoho názvů, většinou podle místa, kde se vyrábí nebo podle výrobce – Lakrumáček, Ostraváček, Pribináček, ale také Pacholík, Lipánek nebo Bobík a tak dále.
Jenže takový koupený kelímek má dlouhou záruční lhůtu, a tak je v něm trochu více surovin než v dezertu, který si vyrobíme doma a hned sníme. Však měl také u návštěvníků na ochutnávce v Přibyslavi bezkonkurenčně největší úspěch.
Dana Černá z mlékárny Moravia Lacto v Jihlavě prozradila, že nestačil ani dvacetikilogramový kbelík. Přitom je recept neuvěřitelně jednoduchý – potřebujete jen kostku tvarohu a k ní pár ingrediencí, co máte doma:
1 kostka měkkého tvarohu
1 smetana ke šlehání (nemusí být celá) nebo mléko
2 vanilkové cukry
cukr moučka na doslazení
na čokoládový dezert:
1 kostka tvarohu
smetana nebo mléko
1 lžíce kakaa
cukr dle chuti
Tvaroh, šlehačka, cukr – to je základ obou verzí dezertu. K vanilkovému přidáte vanilkový cukr – na jednu kostku tvarohu klidně dva, ale můžete ubrat, pokud chcete hubnout. K čokoládovému pak přidáte lžíci kakaa. Takový tvarohový dezert žádnou záruční lhůtu nepotřebuje, protože vůbec nezbude.
Říkáme dezert pro děti, ale uvidíte sami, že u vás doma si na něm pochutnají i velké děti, dospělí i senioři, zkrátka všichni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.