Tvarohový dezert pro děti

Mlékárenské dny v Přibyslavi přilákaly spoustu lidí. Největší úspěch u nich měl velmi jednoduchý dezert – domácí tvarohový dezert pro děti. Nemůže být nic jednoduššího než jít do obchodu a koupit si ho. Tvarohový dezert pro děti má mnoho názvů, většinou podle místa, kde se vyrábí nebo podle výrobce – Lakrumáček, Ostraváček, Pribináček, ale také Pacholík, Lipánek nebo Bobík a tak dále.

Jenže takový koupený kelímek má dlouhou záruční lhůtu, a tak je v něm trochu více surovin než v dezertu, který si vyrobíme doma a hned sníme. Však měl také u návštěvníků na ochutnávce v Přibyslavi bezkonkurenčně největší úspěch.

Dana Černá z mlékárny Moravia Lacto v Jihlavě prozradila, že nestačil ani dvacetikilogramový kbelík. Přitom je recept neuvěřitelně jednoduchý – potřebujete jen kostku tvarohu a k ní pár ingrediencí, co máte doma:

1 kostka měkkého tvarohu
1 smetana ke šlehání (nemusí být celá) nebo mléko
2 vanilkové cukry
cukr moučka na doslazení

na čokoládový dezert:

1 kostka tvarohu
smetana nebo mléko
1 lžíce kakaa
cukr dle chuti

Tvaroh, šlehačka, cukr – to je základ obou verzí dezertu. K vanilkovému přidáte vanilkový cukr – na jednu kostku tvarohu klidně dva, ale můžete ubrat, pokud chcete hubnout. K čokoládovému pak přidáte lžíci kakaa. Takový tvarohový dezert žádnou záruční lhůtu nepotřebuje, protože vůbec nezbude.

Říkáme dezert pro děti, ale uvidíte sami, že u vás doma si na něm pochutnají i velké děti, dospělí i senioři, zkrátka všichni.

autor: dak