Tradiční kroupová polévka

Hustá a vydatná polévka plná všeho, co naše tělo teď v předjaří nutně potřebuje, má tu výhodu, že se nemusí jíst jen v poledne.

Můžeme ji snídat, obědvat, svačit i večeřet, takže si ji předem můžeme navařit celý kotel. S receptem nám poradí Iva Georgievová, která vaří podle ajurvédy tak, aby nás jídlo zároveň i uzdravovalo.

Ingredience
  • ječné kroupy
  • červená čočka
  • kapusta
  • mrkev
  • přepuštěné máslo
  • sůl
  • jablečný ocet
  • kmín
  • majoránka
  • zelená petrželka

Proto jsou důležité základní suroviny z tohoto ročního období.

„Použijeme klasické suroviny, které se v Čechách používaly, a to jsou ječné kroupy. Abychom zajistili bílkoviny, které by měly být ve stejné výši jako z masa, tak použijeme červenou čočku, protože ta je velmi dobře stravitelná a krásně ty kroupy doplní,“ vysvětluje autorka receptu.

„Nejprve orestujeme na přepuštěném másle mrkev, přidáme trochu kapusty, zalijeme vodou, přidáme sůl, kdo má rád, tak může i majoránku, docela určitě petrželku, a kmín. Do toho všeho přidáme ony ječné kroupy a červenou čočku. Dosolíme, můžeme i okyselit jablečným octem a v podstatě už jen chvilku vaříme,“ popisuje Iva Georgievová.

autor: dak

Související

  • Fazolová polévka s kapustou

    V zimě mívali naši předkové na kamnech velký hrnec polévky prakticky pořád – potřebovali zahřát a nasytit, a to hustá horká polévka dokáže.

  • Polévka minestrone

    Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.