Tradiční kroupová polévka
Hustá a vydatná polévka plná všeho, co naše tělo teď v předjaří nutně potřebuje, má tu výhodu, že se nemusí jíst jen v poledne.
Můžeme ji snídat, obědvat, svačit i večeřet, takže si ji předem můžeme navařit celý kotel. S receptem nám poradí Iva Georgievová, která vaří podle ajurvédy tak, aby nás jídlo zároveň i uzdravovalo.
- ječné kroupy
- červená čočka
- kapusta
- mrkev
- přepuštěné máslo
- sůl
- jablečný ocet
- kmín
- majoránka
- zelená petrželka
Proto jsou důležité základní suroviny z tohoto ročního období.
„Použijeme klasické suroviny, které se v Čechách používaly, a to jsou ječné kroupy. Abychom zajistili bílkoviny, které by měly být ve stejné výši jako z masa, tak použijeme červenou čočku, protože ta je velmi dobře stravitelná a krásně ty kroupy doplní,“ vysvětluje autorka receptu.
„Nejprve orestujeme na přepuštěném másle mrkev, přidáme trochu kapusty, zalijeme vodou, přidáme sůl, kdo má rád, tak může i majoránku, docela určitě petrželku, a kmín. Do toho všeho přidáme ony ječné kroupy a červenou čočku. Dosolíme, můžeme i okyselit jablečným octem a v podstatě už jen chvilku vaříme,“ popisuje Iva Georgievová.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.