Thajská polévka podle umělé inteligence

To by mě tedy nenapadlo, že když už nevím, co uvařit, abych se zeptala umělé inteligence! A vidíte, ono to jde! Můj kolega Zdeněk Koudelka to totiž vyzkoušel a byl z výsledku tak nadšen, že se s námi podělil o recept!

„Stalo se mi, že jsem měl doma kuřecí čtvrtky, a nechtělo se mi je péct, ani grilovat, jak to dělám obvykle. Tak jsem si řekl, že využiju umělou inteligenci, se kterou si občas hraju, ať mi ten recept vymyslí. Udělala mi návod na thajskou kuřecí polévku, která se jmenuje Thom Ka Gai, byla rychle hotová, měla exotickou chuť, a moje přítelkyně z ní byla úplně nadšená,“ říká Zdeněk.

Ingredience
  • 500 g kuřecích horních stehen (bez kosti a kůže)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 gramů hub, například hlívy nebo žampiony
  • svazeček čerstvého koriandru
  • 2 ks limetky
  • 2-3 lžíce rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm kousek zázvoru
  • 1-2 ks malých chilli papriček (podle chuti)
  • 1 lžíce cukru
  • sůl

„Ty kuřecí čtvrtky jsem si nakrájel na malé kousky, ty houby taky na malé kousky, a zázvor na tenké plátečky. Kdo ho nemá rád, je dobré ho postrouhat, ono to potom nemá tak pálivou chuť, a ještě se nadrtí česnek, stačí nožem,“ popisuje Zdeněk Koudelka.

„Na pánvi si rozehřeju olej, do toho dám ten česnek a zázvor, a počkám, až se to trochu rozvoní. Potom přidám ty kuřecí stehna, houby, nechám to orestovat a počkám, až to maso zbělá. V ten moment to zaliju kokosovým mlékem, zaliju vývarem a nechám zhruba 10 minut vařit, jak je to maso na malé kousky, tak je to hned. Potom ještě přidám rybí omáčku, cukr, trošku chilli nechám, aby se tu chutě propojily. Nakonec přidám trošku šťávy z limetky a je to!“ Nemám co dodat, snad jen – milovníci asijské kuchyně, rozhodně to zkuste!

autor: dak