Tartaletky s jablečnou náplní
Pokud máte ještě zbytek uskladněných jablek a chcete je využít, dobře poslouchejte, dáme si exkluzivní tartaletky s jablečnou náplní. Nejdříve začneme těstem. Necháme změknout 150g másla, které zpracujeme rukama se 100g cukru, jedním vanilkovým cukrem, 300g mouky a dvěma žloutky na pěkně jemné vláčné těsto.
Dále zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme nejméně půl hodiny vychladit v ledničce. Teď bude potřeba, abychom doma měli formičky na tartaletky, jsou to takové větší placatější košíčky. Vymastíme je a naplníme těstem.
Teď přijdou tartaletky do trouby předehřáté na 180 stupňů a za dvacet minut by měly být upečeny. Za normálních okolností bychom do nich šlehali žloutkový krém, ale kuchař Pavel Zadražil z jihlavské restaurace Tři knížata má lepší nápad: „Tartaletky z křehkého těsta jsou vynikající také i s pečenými jablky, které vhodně okořeníme a nahoru doplníme zmrzlinou.“
Jablka tedy oloupeme, pokrájíme a jemně podusíme v trošce vody s kořením. K jablku se samozřejmě hodí skořice, přidáme kardamom a hřebíček. Upečené tartaletky necháme vychladnout, opatrně vyklopíme, naplníme jablečnou směsí a dozdobíme kopečkem ořechové zmrzliny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.