Tartaletky s jablečnou náplní
Pokud máte ještě zbytek uskladněných jablek a chcete je využít, dobře poslouchejte, dáme si exkluzivní tartaletky s jablečnou náplní. Nejdříve začneme těstem. Necháme změknout 150g másla, které zpracujeme rukama se 100g cukru, jedním vanilkovým cukrem, 300g mouky a dvěma žloutky na pěkně jemné vláčné těsto.
Dále zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme nejméně půl hodiny vychladit v ledničce. Teď bude potřeba, abychom doma měli formičky na tartaletky, jsou to takové větší placatější košíčky. Vymastíme je a naplníme těstem.
Teď přijdou tartaletky do trouby předehřáté na 180 stupňů a za dvacet minut by měly být upečeny. Za normálních okolností bychom do nich šlehali žloutkový krém, ale kuchař Pavel Zadražil z jihlavské restaurace Tři knížata má lepší nápad: „Tartaletky z křehkého těsta jsou vynikající také i s pečenými jablky, které vhodně okořeníme a nahoru doplníme zmrzlinou.“
Jablka tedy oloupeme, pokrájíme a jemně podusíme v trošce vody s kořením. K jablku se samozřejmě hodí skořice, přidáme kardamom a hřebíček. Upečené tartaletky necháme vychladnout, opatrně vyklopíme, naplníme jablečnou směsí a dozdobíme kopečkem ořechové zmrzliny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.