Kapustová kaše

Samotná kapusta nebývá příliš oblíbená, nejen u dětí, někdy její chuť nesedí ani dospělým. Tuhle skvělou zeleninu, plnou kyseliny listové, vitamínů C a K a spousty minerálů, by byla velká škoda z jídelníčku vynechat.

Několik způsobů, jak ji zamaskovat v polévce nebo omáčce už jsem vymyslela, a našla jsem i další. Přidat dobře ochucenou kapustu do přílohy – bramborové kaše. Výsledkem je kapustová kaše, která se výborně hodí k opečenému masu, ale třeba já si já dám s chutí i samotnou.

Ingredience
  • 500 g brambor
  • 200 g kapusty
  • 120 g bílé části pórku
  • 40 g másla
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř
  • petrželka

Nejprve si uvaříme půl kila oloupaných brambor v osolené vodě. Vaříme je do poloměkka, tedy přibližně 15 minut. Hlávkovou kapustu nakrájíme nahrubo, stačí jí dvacet deka, tedy nám ještě většina hlávky zbude na další jídla. Na kolečka také nakrájíme asi 15 cm pórku.

Zatímco se vaří brambory, rozpustíme si na pánvi lžíci másla a osmahneme pórek do změknutí, pak jej zasypeme kapustou a také ji opečeme do změknutí. Uvařené brambory poté scedíme a rozšťoucháme. Na mírném ohni do nich pomalu přilijeme deci a půl smetany. Přimícháme pórek s kapustou. Zjemníme máslem, dosolíme a opepříme. Podáváme sypané petrželkou.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.