Jelení řízek s křenem

Zvěřina – maso, které se hodí k podzimu i zimním měsícům. Pokud nechcete přímo vařit guláš, nebo nějakou kýtu ochucenou nadivoko, měla bych pro vás jeden zajímavý tip od Danky Šárkové, autorky Zvěřinové kuchařky.

Ingredience
  • plátky masa z jeleního hřbetu
  • Těstíčko:
  • hladká mouka
  • vejce
  • trocha piva
  • sůl
  • čerstvý nastrouhaný křen
Ingredience
  • Brusinkový dip:
  • brusinky
  • citrónová šťáva
  • trocha strouhanky

Maso z jelena, které se dá pěkně naklepat a upravit jako řízky, v receptu obohatí dalšími dvěma velmi neobvyklými chutěmi: „Potřebujeme brusinky a potřebujeme křen, protože to jsou takové zvláštní řízky. Vy si uděláte klasické těstíčko s pivem, takže mouka, pivo, vajíčko, a tak dále, Naklepeme ty jelení řízky a obalíme je v tomto těstíčku. Pak si zvlášť uděláme brusinkový dip, kdy můžeme brusinky naředit citrónovou šťávou, můžete tam dát i trochu strouhanky, záleží, jak si ty brusinky uděláte. A servíruje se to tak, že si ty jelení řízky pořádně opečete z obou stran, přelijete je těmi brusinkami a nahoru dáte křen. Čerstvý, pálivý, nastrouhaný křen. Když jsem to poprvé začala dělat, tak jsem si myslela, že to vůbec nebude dobré, ale ono opravdu tato kombinace křen, brusinky, těstíčko a jelení maso je vynikající,“ usmívá se autorka Zvěřinové kuchařky.

Brusinky bývají k masovým pokrmům někdy opravdu hodně sladké, proto je nápad s citrónovou šťávou výborný. Křen sám o sobě je vynikající, pikantní, chutný, výrazný a navíc pěkně protáhne. Aby nám příloha všechny tyto chutě nepřebila, doporučuje Danka Šárková vařený brambor.

autor: dak