Konfitovaná svatomartinská husa
Úpravu zvanou z francouzštiny konfitování, můžeme použít pro jakýkoli druh masa. Šéfkuchaři doporučují nebát se toho ani u svatomartinské husy.
1 husa
400 g sádla (kvalitní vepřové, husí, kachní)
sůl
kmín
Na bramborové lokše:
1 kg brambor
300 g hladké mouky
1 vejce
špetku soli
Potřebujeme kvalitní sádlo a spoustu hodin na pečení, jak potvrzuje šéfkuchař z Chotěboře David Kravčík: „Dvanáct hodin alespoň! Zvolím konfitování, takže husu peču v sádle. Maso neztrácí na hmotnosti a je jemné a křehké,“ říká.
Konfitované maso opravdu chutná jemně a křehce a je to zásluhou sádla. Nemáme-li předem vyškvařené vlastní husí nebo kachní sádlo, nemusíme je kupovat, to vyjde opravdu velmi draho. Než husa pustí při pečení svoje vlastní sádlo, pomůžeme si vysokou vrstvou sádla vepřového, a množství se rozhodně nebojíme: „Musí to být trochu víc sádla, tak tři sta až čtyři sta gramů, husa se musí v tom sádle vlastně koupat,“ dodává kuchař.
Zatímco se husa pomalu peče na devadesát stupňů nejlépe dvanáct hodin přes noc, naplánujeme přílohu. Uvaříme kilo brambor, nachystáme si vajíčko a necelých třicet deka mouky a dáme si tradiční placky - bramborové lokše. „Je to těsto z uvařených brambor, přidá se k nim jenom mouka, vejce, placky se opečou nasucho, pomažou se povidly a podávají se třeba místo houskového knedlíku,“ doporučuje David Kravčík.
Místo povidel stačí lokše i jen pomazat lehce sádlem z husy a chuť je dokonalá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka