Světlá zabijačková polévka

Kdo v tomto ročním období vynechá zabíjačku, nebo dobroty z uzených slavností a všelijakých masopustů, dělá chybu! Velikou dobrotou je i zabijačková polévka. Uzené slavnosti v bystřickém EDENu ji měly pochopitelně v nabídce, chutnala báječně, a tak jsem se zašla zeptat kuchaře Jana Nálepky, jak se vaří.

vepřové maso - ovar, hlava, lalok, plec, jazyk, srdce
kořenová zelenina
polévkové koření
kroupy
česnek
majoránka
sůl, pepř

„Základ polévek - černé i bílé - je vývar z vepřového masa. Jsou tam hlavy, lalok, ale protože lidé nemají rádi jen tlusté maso, tak jsme tam dali i plec, jazyky, srdíčka. Do vývaru patří ještě kořenová zelenina, bobkový list, nové koření, sůl a pepř,“ říká Jan Nálepka.

Do velkého hrnce patří vepřové maso, které zbyde, nebo které máte rádi a můžete si vybrat i libové nebo tučné. Nesmí chybět mrkev, celer a petržel a klasické koření, bez kterého se žádný vývar neobejde. A než bude vývar hotový, máme spoustu času.

Poslední hodinu si vyhradíme na uvaření krup, bez nich by to totiž nebylo ono. „Pomaličku se to táhne, dvě hodinky, tři hodinky, dokud se to maso nerozvaří. Pak se to zcedí. Do hotové vařící polévky jsme zamíchali vařené kroupy, osolili, očesnekovali a přidali trošku majoránky, a je to.

Kousky zeleniny, kusy masa a typická chuť krup s česnekem a majoránkou – to všechno k zabijačkové polévce patří.

autor: dak