Švestkové knedlíky bez bílku. Recept našich babiček

Co je lepší než recept od babičky nebo maminky, podle kterého vaří generace kuchařek. Hotovou studnicí starých kuchařských moudrostí jsou domovy pro seniory. My jsme byli v Náměšti nad Oslavou u paní Věry Cejnkové a Josefa Porazila.

Paní Cejnková vaří celý život švestkové knedlíky přes tak, jak ji to naučila maminka. „Uvařila brambory, postrouhala, přidala mouky, většinou polohrubou a přidala vajíčko, ale jen žloutek. Udělala těsto, hlavně aby nebylo tak tvrdé,“ vypráví. Švestky je dobré vypeckovat. K pomaštění knedlíků se dříve běžně používalo vepřové sádlo, protože ho doma bylo zkrátka dost.

Josef Porazil si pro změnu libuje v topinkách. A jak jinak, než také na sádle. „Topinky s vajíčkama, ty mám nejraději. Počesnukuju a ze zbytku sádla nadělám vajíčka a položím na to. To je dobrota,“ říká nadšeně pan Porazil.

Máte-li nějaký recept po maminkách, babičkách nebo prababičkách, pošlete nám ho. Rádi ho v naší rubrice zveřejníme.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.