Švestkové knedlíky bez bílku. Recept našich babiček

Co je lepší než recept od babičky nebo maminky, podle kterého vaří generace kuchařek. Hotovou studnicí starých kuchařských moudrostí jsou domovy pro seniory. My jsme byli v Náměšti nad Oslavou u paní Věry Cejnkové a Josefa Porazila.

Paní Cejnková vaří celý život švestkové knedlíky přes tak, jak ji to naučila maminka. „Uvařila brambory, postrouhala, přidala mouky, většinou polohrubou a přidala vajíčko, ale jen žloutek. Udělala těsto, hlavně aby nebylo tak tvrdé,“ vypráví. Švestky je dobré vypeckovat. K pomaštění knedlíků se dříve běžně používalo vepřové sádlo, protože ho doma bylo zkrátka dost.

Josef Porazil si pro změnu libuje v topinkách. A jak jinak, než také na sádle. „Topinky s vajíčkama, ty mám nejraději. Počesnukuju a ze zbytku sádla nadělám vajíčka a položím na to. To je dobrota,“ říká nadšeně pan Porazil.

Máte-li nějaký recept po maminkách, babičkách nebo prababičkách, pošlete nám ho. Rádi ho v naší rubrice zveřejníme.

autor: dak