Švédské semly

Co vás napadne, když slyšíte slovo semly? Mě by dřív nenapadlo vůbec nic, ale teď už vím, že semly je švédské jméno pro moc dobrý dezert.

Jsou to takové kynuté kulaté buchtičky naplněné mandlovou náplní a podávané se šlehačkou. Takhle jsem je ochutnala v kavárně Pohodička v Náměšti nad Oslavou, a kde jsem také vyloudila recept od Marka Klementa.

25 g droždí

130 ml mléka

350 g hladké mouky

1 vejce

50 g cukru krystal

2 lžičky kardamomu

1/2 lžičky soli

100 másla v pokojové teplotě, nakrájeného na malé kousky

1 vejce na potření

Náplň:

150 mandlí

90 g cukru moučka

500 ml smetany

400 ml 40% smetany ke šlehání

1/2 lžičky kardamomu

1/4 vanilkového cukru

„Je to kynuté švédské těsto, uvnitř je to naplněný mandlovou náplní a poprášené je to moučkovým cukrem,“ říká Marek.

Nejprve kvásek

Takhle to zní velmi snadno, ale pojďme se podívat podrobněji. Připravíme si z droždí a vlažného mléka kvásek. Do něj pak přidáme všechny ostatní ingredience, to znamená 350 gramů hladké mouky, vajíčko, 50 gramů cukru, 2 lžičky mletého kardamomu a půl lžičky soli. Nakonec ještě deset deka změklého másla nejlépe nakrájeného na kousky. Hněteme těsto, dokud nemá příjemnou hebkou konzistenci a poté jej necháme chvíli přikryté odpočívat.

Tvarujeme jako kuličky

Semly tvarujeme prostě jako kuličky, z této dávky by jich mělo vzniknout asi deset. Poklademe na pečící papír na plech a znovu necháme kynout nejméně půl hodiny až hodinu. Před pečením bochánky potřeme vajíčkem a při dvě stě dvaceti stupních pečeme čtvrt hodiny, ale hlídejte, může to být i méně. Zlatavé bochánky potom necháme úplně vychladnout.

Mandlová náplň

Mezitím si připravíme mandlovou náplň, postup zná Katka Klementová: „Neloupané mandle se nasekají na mlýnku, přidá se k nim cukr a v hrnci se svaří se smetanou,“ říká.

Dohromady potřebujeme asi 15 deka mandlí, které můžeme smíchat i s lískovými ořechy, 10 deka cukru a půl litru hodně tučné smetany ke šlehání. Chuť náplni dodá opět kardamom a vanilkový cukr. Nakonec z bochánků odřízneme vršky, vydlábeneme trochu z vnitřků, smícháme s mandlovou náplní a přikryjeme čepicí ze šlehačky. Celý moučník ještě pořádně ocukrujeme.

autor: dak