Sumec na grilu

Jak chutná kapr – smažený v trojobalu, i v jiných úpravách to víme. Také určitě známe chuť lahodných pstruhů a možná jsme okusili i jiné ryby – okouna, candáta, amura a další.

Ale která ryba chutná nejlépe? Na to jsem se zeptala sportovního rybáře a znalce našich ryb Jana Opatřila. „Nedávno jsme jedli sumce, kterého jsem chytil, měl 117 centimetrů, takže to byla ryba, která už měla tu konzumní velikost. Pro mě to byl rekordní úlovek. Sumec nemá kosti, a když je takový menší, tak nemá ani tolik toho tuku, a byla to opravdu delikatesa. Toho jsme si ugrilovali a musím říct, že lepší rybu a lepší jídlo jsem nejedl. S kořením jsme spíš šetřili, dali jsme tam jenom pepř a sůl. Ta ryba byla výrazná svou vlastní chutí, takže doporučuju sumce jako rybu na jídlo!“

Ingredience
  • porce sumce
  • sůl, pepř
  • citrón nebo citrónová kůra

A k tomu ještě pár tipů - Před grilováním je třeba rybu důkladně vyčistit, omýt, osušit nakrájet na porce. Každý kousek osolíme a lehce opepříme. I když možná dáte přednost i kousku citrónu nebo špetce citrónové kůry.

Pod grilem docela určitě zatopíme dřevěným uhlím. Sumec by se neměl pokládat přímo nad oheň, lepší je položit ho na grilovací podložku nebo na plech, který se na gril pokládá.

Ryba má jemné maso, proto ji obracíme jen jednou až poté, co se na grilované straně objeví zlatavá krusta. Podáváme s grilovanou zeleninou, můžeme vyzkoušet polentu, nebo opečené brambory.

 

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.