Šťouchané brambory s cibulkou
Brambory vždycky dokáží zahnat hlad, ať si je dáme v jakékoli formě. V dřívějších dobách se dalo – nebo se muselo - brambor najíst jen tak samotných bez masa, a jak to bylo dobré! I dnes si takhle můžeme pochutnat, jen jsme si možná příliš zvykli považovat brambory pouze za přílohu.
- 600 g brambor
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 velké cibule
- 100 ml smetany
- sůl
- pepř
- pažitka nebo petrželová nať
Když si ji ale velmi jednoduše vylepšíme, možná opravdu nebude žádné maso ani potřeba. Brambory si oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, a uvaříme v osolené vodě do měkka. Zatímco se vaří, připravíme si pánvičku, rozpustíme na ní pár lžic sádla a nakrájíme dvě větší cibule nadrobno. Na sádle je osmahneme do zlatova, chvilku to trvá, podobně dlouho jako brambory, než změknou.
Z brambor pak slijeme vodu, přidáme do nich lžíci másla a deci smetany a rozšťoucháme. Dosolíme, přidáme trošku pepře a vmícháme osmaženou cibulku. Podáváme sypané čerstvou pažitkou nebo nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.