Šťouchané brambory s cibulkou
Brambory vždycky dokáží zahnat hlad, ať si je dáme v jakékoli formě. V dřívějších dobách se dalo – nebo se muselo - brambor najíst jen tak samotných bez masa, a jak to bylo dobré! I dnes si takhle můžeme pochutnat, jen jsme si možná příliš zvykli považovat brambory pouze za přílohu.
- 600 g brambor
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 velké cibule
- 100 ml smetany
- sůl
- pepř
- pažitka nebo petrželová nať
Když si ji ale velmi jednoduše vylepšíme, možná opravdu nebude žádné maso ani potřeba. Brambory si oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, a uvaříme v osolené vodě do měkka. Zatímco se vaří, připravíme si pánvičku, rozpustíme na ní pár lžic sádla a nakrájíme dvě větší cibule nadrobno. Na sádle je osmahneme do zlatova, chvilku to trvá, podobně dlouho jako brambory, než změknou.
Z brambor pak slijeme vodu, přidáme do nich lžíci másla a deci smetany a rozšťoucháme. Dosolíme, přidáme trošku pepře a vmícháme osmaženou cibulku. Podáváme sypané čerstvou pažitkou nebo nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.