Šťouchané brambory s cibulkou

Brambory vždycky dokáží zahnat hlad, ať si je dáme v jakékoli formě. V dřívějších dobách se dalo – nebo se muselo - brambor najíst jen tak samotných bez masa, a jak to bylo dobré! I dnes si takhle můžeme pochutnat, jen jsme si možná příliš zvykli považovat brambory pouze za přílohu.

Ingredience
  • 600 g brambor
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 2 velké cibule
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • pažitka nebo petrželová nať

Když si ji ale velmi jednoduše vylepšíme, možná opravdu nebude žádné maso ani potřeba. Brambory si oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, a uvaříme v osolené vodě do měkka. Zatímco se vaří, připravíme si pánvičku, rozpustíme na ní pár lžic sádla a nakrájíme dvě větší cibule nadrobno. Na sádle je osmahneme do zlatova, chvilku to trvá, podobně dlouho jako brambory, než změknou.

Z brambor pak slijeme vodu, přidáme do nich lžíci másla a deci smetany a rozšťoucháme. Dosolíme, přidáme trošku pepře a vmícháme osmaženou cibulku. Podáváme sypané čerstvou pažitkou nebo nasekanou petrželkou.

autor: dak