Steak z krkovice na zelenině
Steak, to je lákadlo pro všechny milovníky masa. I když si většina z nás představí zřejmě kus hovězího, tak steaky se dělají i z vepřového a kuřecího masa. Slovo steak prostě označuje plátek masa.
Pokud si chceme opravdu užít chuť masa, nebojíme se krájet plátky silnější, maso pak zůstává šťavnaté.
- 200 g vepřové krkovice na osobu
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- 1 červená cibule
- červená paprika
- zelená paprika
- cherry rajčátka
Když jsem se ptala šéfkuchaře z Ledče Jaroslava Petrů, na čem si nejvíc pochutná, doporučuje připravit si pořádný steak z vepřové krkovice: „Ukrojit si dvěstěgramový steak z krkovice, lehce ho naklepat, osolit ho, opepřit, potřít česnekem a na pánvi ho krátce orestovat. Do toho výpeku nakrájet červenou cibuli na takové proužky, papriku, můžete přihodit i kousek zelené papriky a cherry rajčátka a toto všechno orestovat. Jak se říká al dente, na skus, stačí přibližně tři, čtyři minuty. Dát to na talíř a tu krkovici na to a je to hotové. K tomu si můžete vzít třeba bagetu,“ říká kuchař.
Takovýmto jídlům se dnes módně říká low carb – tedy nízkosacharidové pokrmy. Proč? Protože s přílohou, kterou tvoří jen zelenina, jde o jídlo se skutečně mizivým množstvím sacharidů. Pokud ale nemusíte držet žádnou dietu, klidně si ke steaku dejte brambory či hranolky. Zelenina je ale také skvělou možností.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.