Steak z vysokého roštěnce

Z vysokého roštěnce jsou dokonalé steaky. Jde totiž o maso z hovězího hřbetu, o sval nejblíže býčího krku, a proto má výrazné tukové mramorování. 

Ingredience
  • plátky roštěnce
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • zelenina

Tuk potom při tepelné úpravě maso zvláční. Tuk je také nositelem chuti, a proto je takový steak opravdu velmi chutný. O vlastnostech masa při různých úpravách se musí všechno naučit i studenti ze střední školy obchodu a služeb. 

Absolvent školy Martin Vícha poradil, jak na vysoký roštěnec s grilovanou zeleninou. „Plátky nakrájíme přes vlákno, nakrájíme blánu na kraji, aby se steak nekroutil, potom osolíme, opepříme z obou stran na grilu a můžeme nechat dojít v konvektomatu.“ 

Maso má mít před grilováním pokojovou teplotu, aby nezažilo teplotní šok a jako koření stačí sůl a pepř. Z každé strany tři minuty na grilu a důležité je, aby si pak maso několik minut odpočinulo – stačí na prkýnku, ale může být i v troubě. 

Mezitím je čas na ogrilování přílohy, kterou je zelenina. „Nakrájíme si zeleninu – například papriku, pórek, lilek, žampiony. Dáme na gril, olivový olej a koření na zeleninu a podáváme,“ říká Martin. 

A to je vlastně všechno, podáváme společně, maso a zeleninu a samozřejmě můžeme přidat i přílohu v podobě čerstvého chleba nebo opečených brambor.

autor: dak

Související

  • Panenka v pancettě s grilovanou zeleninou

    Pokud chcete ten nejlepší kousek vepřového masa, pak je to docela určitě panenka – úzký libový váleček, který se ale nevysuší a zůstává šťavnatý a chutný v jakékoli úpravě.

  • Anglický roastbeef

    Perfektně upravené a ochucené maso si můžeme představit každý jinak. Někdo jako vysoký steak, jiný jako rozpadající se pečenou krkovici a další zase jako španělský ptáček.