Flank steak

Když se steak správně ogriluje, jde o úžasnou pochoutku. Maso má výraznou lahodnou chuť, je měkké a zasytí i velké jedlíky.

Zatímco příprava steaku na vaření není velká, cena za pěkný kousek hovězího naopak ano, ale za ten požitek to jednou za čas stojí. 

Ingredience
  • hovězí pupek
  • sůl, pepř
  • olivový olej 
  • Omáčka: 
  • výpek ze steaku
  • máslo
  • koření

Recept na dobrý steak má mistr odborného výcviku střední školy obchodu a služeb ze Žďáru nad Sázavou Dalibor Zdražil, doporučuje flank steak. „Část hovězího pupku, které se někdy říká bryndáček, protože je do písmene U jako bryndák, vezmeme a důkladně nasolíme a opepříme. Potřeme olivovým olejem, vmasírujeme a necháme asi hodinu v lednici odležet a marinovat. Poté dáme na rozpálený gril a vcelku opékáme. Snažíme se dosáhnout vnitřní teploty 60 – 62 stupňů Celsia. Je lepší mít teploměr nebo teplotní sondu, která změří teplotu masa, protože když ten steak přepečeme, tak ono potom tím víc tuhne.“

Když je steak hotový, necháme ho několik minut odpočívat. Podávat ho můžeme buď s hranolkami, se salátem a čerstvým chlebem nebo využít výpek, který po steaku zůstal na pánvi. „Poté si můžeme připravit nějakou pikantní omáčku. Nejlépe využijeme výpek z toho steaku, orestujeme v něm cibulku, přidáme máslo, koření jaké má každý rád.“

autor: dak

Související