Šťavnaté výpečky

Velký pekáč, hodně masa a spokojená rodina – tak by se dala ve zkratce popsat dnešní dobrota - šťavnaté výpečky. 

Nemělo by to být příliš často, ale tučný oběd si sem tam určitě dát můžeme – víme totiž dobře, že tuk je nositelem chuti. A tak, pokud si chcete na výpečcích z vepřového masa opravdu pochutnat, měli byste pořídit dva druhy masa – libové pro ty, kteří nechtějí příliš přibrat, nejlépe plec, ale k němu také bůček. Přesně takový recept dává na své vyhlášené výpečky kuchař Martin Hašek z restaurace U koruny české v Lipnici nad Sázavou.

 

1 kg vepřové plece

1 kg bůčku

1 kg cibule

1 palička česneku

sůl, kmín

1 rajský protlak

 

"Vezmeme plec od řezníka, a kdybych si to pekl já pro sebe doma, tak bych k tomu přibral bůček - kilo plecka a kilo bůčku.  Nakrájíme na kostky asi 3 x 3 centimetry, nakrájíme si hodně cibule - na kilo masa půl kila cibule a protlačíme si hodně česneku. To maso se do toho celého obalí, položíme do pekáče s cibulí a pokmínujeme. Já tam ještě přidávám kvalitní rajský protlak. Do něj taky maso obalím a podlijeme trošku vodou a pečeme," radí zkušený kuchař. 

K době pečení má také jeden dobrý tip: "Když je chceme mít hodně šťavnaté, pečeme je na 110 stupňů delší dobu, a když víme, že už jsou měkké nebo poloměkké, tak si je můžeme opéct dozlatova na konci asi na 180 stupňů," říká. 

K cibuli a česneku doporučuje Martin Hašek ještě kvalitní rajský protlak a na maso kromě soli také kmín. Takové výpečky se potom jedí nejlépe úplně samotné s chlebem, ale samozřejmě k pořádnému obědu se mají podávat s knedlíkem a zelím. Tak dobrou chuť!  

autor: dak