Šťáva z rajčat s medem
Domácí kečup z rajčat nebo rajský protlak se nám vyplatí vyrábět, když máme pořádnou úrodu, a taky když chceme jíst co nejvíce vitamínů zvláštní zahrádky, vypěstovaných zdravě.
Do kečupu nebo protlaku se zpracovávají rozkrájená rajčata, která se nechávají povařit. Pokud stojíte u hrnce a odebíráte přebytečnou vodu z rajčat, dostanete základ zdravého a strašně dobrého pití.
- rajčata
- med
Sochařka a nadšená zahrádkářka Mirka Špačková prozradila, jak se dělá: „Je to vlastně odpad z rajčat při výrobě rajčatového protlaku. Stačí, když se rozvařují rajčata, tak odebírat vodu, přecedit si ji přes organzu, ta je nejlepší filtr. Potom dát do ledničky, a k pití se to ředí jedna ku jedné a osladit se to může medem, cukrem, co má kdo rád, nebo se to nemusí vůbec sladit, ale je to ideální osvěžující pití.“
Jak dlouho v ledničce vydrží, to už poradit nemůže. „Nevím, u nás se to vypije rychle,“ směje se. Rajčatová šťáva lahodná, jako ovocný džus, to rozhodně stojí za zkoušku.
Související
-
Kroupovo rajčatový salát
Mám ráda kroupy a od doby, kdy vím, jak jsou pro nás zdraví prospěšné, s kroupami vyhledávám všechny možné recepty.
-
Rajčatový quiche
Quiche (kiš) je francouzská klasika – u nás se mu pro lepší srozumitelnost říká Lotrinský koláč, nebo třeba slaný koláč, a má nespočet variací.
-
Omáčka ze sušených rajčat
Naprosto úžasný oběd – kuřecí steaky s omáčkou ze sušených rajčat, který jsem náhodou ochutnala, se určitě stanou stálicí u nás doma v jídelníčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.