Staročeský jahelník

Sváteční období na konci roku se vyznačuje především plnými stoly, těžkými jídly a vydatnými porcemi. Pokud byste také potřebovali odlehčit, můžete kromě zmenšení všech porcí aspoň o trochu do jídelníčku zařadit dobrotu našich předků, která neobsahuje maso, spoustu tuku ani nezdravých cukrů.

Stačí mít doma pytlík jáhel a nějaké sušené švestky, meruňky nebo křížaly z jablek.

1 hrnek jáhel

2 hrnky vody

1 hrnek mléka

2 vejce

75g přírodního nebo třtinového cukru

hrst rozinek

sušené ovoce

špetka soli, skořice

Jáhly si odměříme v hrnku a prolijeme v sítku vařící vodou, aby nezhořkly. Pak je uvaříme podobně jako rýži s dvojnásobným množstvím vody, ale část vody můžete nahradit mlékem nebo k vodě ještě hrnek mléka přidat. Vznikne jáhlová kaše, kterou necháme mírně vychladnout a dochutíme cukrem a rozinkami. Pak přimícháme oddělené žloutky, špetku soli, skořici a kdo má rád, tak i oříšky nebo semínka, ale mně obvykle ovoce s rozinkami stačí.

Vyšleháme bílky a vmícháme do kaše – vlastně je to podobné jako rýžový nákyp.

Do vymazané dortové formy nebo do zapékací misky rozetřeme polovinu kaše, poklademe sušeným nebo čerstvým ovocem a přikryjeme zbytkem jáhlové kaše. Musím říct, že k jáhlám nejlépe sedí švestky, ale se skořicí a jablky je jahelník také vynikající. Upečený je na 180 stupňů asi za půl hodiny a jíst se dá teplý jako lehký oběd, ale i studený jako moučník.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.