Srbský ajvar

Jak si v chladnějších dnech ještě připomenout vůni a chuť léta? Třeba tím, že si připravíme typickou dovolenkovou směs z balkánského poloostrova, které se říká ajvar.

Není u nás neznámá, ale přiznávám, že si hotový ajvar spíše koupím, než vyrobím. Teď už je ale všechno jinak. Doptala jsem se na recept a jdu ho vyzkoušet, navíc na konci sezóny jsou papriky i lilky za dobrou cenu a ve formě ajvaru vydrží po zbytek podzimu.

Tomáš Hinduliak z Huhu chilli mi řekl, z čeho se ajvar vyrábí.

5 kg špičatých červených paprik

1 chilli paprička (nemusí být)

1–2 větší lilky

200 ml slunečnicového oleje (olivového)

sůl a pepř podle chuti

5 – 10 stroužků česneku

„Je to docela pracné, ajvar je totiž pečená paprika a pečený lilek s česnekem, a po upečení se slupky oloupou,“ vysvětluje Tomáš Hinduliak.

Celé lilky několikrát propícháme vidličkou a spolu s paprikami upečeme při 200 °C v troubě. Přibližně po půlhodině nebo 40 minutách slupka paprik ztmavne, to je signál, že je můžeme vyndat a přesunout do uzavíratelné nádoby nebo sáčku. Cílem je nechat je zapařit a vychladnout. Pak velmi snadno oloupeme slupku a z paprik navíc vyndáme zrníčka.

Zeleninu hodíme do velkého hrnce, kam přidáme prolisovaný česnek a dosolíme. Můžeme pomlet čerstvý pepř.  Zalijeme dvěma deci oleje a vše povaříme dvě až tři hodiny. Velké kusy zeleniny můžeme prošťouchnout nebo rozmixovat.

Hotový ajvar uzavřeme do sterilizovaných skleniček a uchováme na chladném místě. A k čemu se hodí? Je výborný na topinky nebo do nakládaných hermelínů, dále jako pomazánka, do omáček na těstoviny, ke grilovanému nebo mletému masu, i k sýrům či pečeným bramborám.

autor: dak