Srbský ajvar
Jak si v chladnějších dnech ještě připomenout vůni a chuť léta? Třeba tím, že si připravíme typickou dovolenkovou směs z balkánského poloostrova, které se říká ajvar.
Není u nás neznámá, ale přiznávám, že si hotový ajvar spíše koupím, než vyrobím. Teď už je ale všechno jinak. Doptala jsem se na recept a jdu ho vyzkoušet, navíc na konci sezóny jsou papriky i lilky za dobrou cenu a ve formě ajvaru vydrží po zbytek podzimu.
Tomáš Hinduliak z Huhu chilli mi řekl, z čeho se ajvar vyrábí.
5 kg špičatých červených paprik
1 chilli paprička (nemusí být)
1–2 větší lilky
200 ml slunečnicového oleje (olivového)
sůl a pepř podle chuti
5 – 10 stroužků česneku
„Je to docela pracné, ajvar je totiž pečená paprika a pečený lilek s česnekem, a po upečení se slupky oloupou,“ vysvětluje Tomáš Hinduliak.
Celé lilky několikrát propícháme vidličkou a spolu s paprikami upečeme při 200 °C v troubě. Přibližně po půlhodině nebo 40 minutách slupka paprik ztmavne, to je signál, že je můžeme vyndat a přesunout do uzavíratelné nádoby nebo sáčku. Cílem je nechat je zapařit a vychladnout. Pak velmi snadno oloupeme slupku a z paprik navíc vyndáme zrníčka.
Zeleninu hodíme do velkého hrnce, kam přidáme prolisovaný česnek a dosolíme. Můžeme pomlet čerstvý pepř. Zalijeme dvěma deci oleje a vše povaříme dvě až tři hodiny. Velké kusy zeleniny můžeme prošťouchnout nebo rozmixovat.
Hotový ajvar uzavřeme do sterilizovaných skleniček a uchováme na chladném místě. A k čemu se hodí? Je výborný na topinky nebo do nakládaných hermelínů, dále jako pomazánka, do omáček na těstoviny, ke grilovanému nebo mletému masu, i k sýrům či pečeným bramborám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka