Španělská studená polévka gazpacho
Španělé své gazpacho milují a vy, ochutnáte-li ho, budete mít stejné pocity. Ve španělské kuchyni je stále k dispozici, dokonce se prodává jako polotovar v konzervě. Jde o spojení chutí zeleniny a olivového oleje, který se na Pyrenejském poloostrově nazývá zlatem.
Potřebujeme následující suroviny:
- 1kg rajčat
- 2 papriky (zelené nebo červené)
- ½ cibule
- stroužek česneku
- olivový olej
- ocet (nejlépe vinný)
- sůl
- krajíc chleba (nejlépe z předešlého dne, namočený do vody)
„Příprava je velice snadná, všechno to nakrájíme a nandáme do mixéru. Přidáme půl skleničky olivového oleje, podle chuti asi 3-4 lžičky vinného octu, špetku soli. Když to rozmixujeme, případně dosolíme a dáme asi na dvě hodiny vychladit do ledničky,“ říká učitelka španělštiny Lenka Formanová.
Gazpacho se konzumuje zásadně studené. „Dokonce se dá dát i pod maso, využití je široké,“ dodává.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.