Špalda v kuchyni a sušenky sv. Hildegardy

Špalda je velmi starý druh pšenice. Je tak starý, že se z něj vařilo a peklo už v Egyptě, u Germánů i Keltů. A po celou tu dobu špaldu nikdo nešlechtil. Právě proto má mnohem lepší vlastnosti než dnešní obyčejná pšenice.

Pšenice špalda má v sobě spoustu minerálů i proteinů a naše tělo ji snáší mnohem lépe než bílou pšenici. Má také lepší chuť, připomíná oříšky. Odbornice na zdravou výživu ze Žďáru nad Sázavou Kateřina Bukáčková doporučuje, co všechno si z pšenice špaldy můžeme pořídit: „Existuje špaldová krupice, špaldové kroupy, špaldové těstoviny, káva ze špaldy a tak dále, a samozřejmě špaldová mouka.“

Vyzkoušet můžete to nejjednodušší: hotové jídlo ze zdravé výživy – špaldoto, to je úžasný a chutný pokrm. Ale Katka Bukáčková nám ještě poradí, jak zacházet se špaldovou moukou, protože péct z ní je vlastně docela jednoduché: „Se špaldou se člověk musí naučit pracovat, protože více saje vodu než běžná mouka, ale nemusíme začínat tím, že v receptu rovnou použijeme celé množství mouky ze špaldy. Není nic jednoduššího než vzít jakýkoli recept po mamince, po babičce nebo svůj oblíbený, a pro začátek nahradit třetinu nebo polovinu mouky právě špaldou.“

Sušenky sv. Hildegardy

Svatá Hildegarda z Bingenu považovala špaldu dokonce za lék a už před tisíci lety pekla jenom z ní. Dochoval se její recept na sušenky:

2 hrnky špaldové mouky
půl hrnku třtinového cukru (takto jsou sušenky velmi málo sladké, ale výborné)
půl másla,
1 vejce,
15g mleté skořice,
3g mletého hřebíčku
15g strouhaného muškátového oříšku

Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet. Poté vyválíme placku a můžeme vykrajovat různé tvary. Sušenky se pečou velmi rychle ve velmi vyhřáté troubě (280°C, max. 8 minut). Jsou pak velmi kořeněné a skvělé.

autor: dak