Slovenská polévka kapustnica
Slovenská kuchyně je stejně pestrá jako kultura našich nejbližších východních sousedů. Michal Stratený se před lety přestěhoval z Dubnice nad Váhom na Vysočinu a s sebou si přinesl také řadu vynikajících receptů. Jedním z nich je postní polévka – kapustnica.
I když naše jazyky k sobě mají velmi blízko, nejprve krátký překlad: kapusta ve slovenštině neznamená kapustu, ale zelí.
„Potřebujeme půl kila kysaného zelí, jednu smetanu, 150g sušených hříbků, jednu cibuli a lžíci hladké mouky,“ říká Michal. „Zelí vaříme do změknutí, asi 15 – 20 minut. Mezi tím uvaříme sušené hříbky, také do měkka.“
Obě potraviny i s vodou pak smícháme dohromady. „Přidáme smetanu a mezi tím si usmažíme cibulku, která také patří do polévky.“ Nakonec smícháme lžíci mouky s vodou a to také přidáme do polévky. Necháme přejít varem a máme hotovo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.