Slané celerové muffiny

Celer je podceňovaná zelenina, která však dodává jídlům říz a tělu sílu. Syrový celer chutná báječně, ale když jsem ochutnala slané muffiny, rozhodně jsem chtěla recept.

Dala mi ho propagátorka zdravého vaření Marta Bodnárová. Budeme potřebovat středně velký celer do 150 gramů a stejné množství hrachové mouky, ale můžeme použít i hladkou pšeničnou, pokud netrpíme celiakií.

1 bulva celeru asi 150 g

150 g hrachové (pšeničné) mouky

2 vejce

1-2 stroužky česneku

½ barevné papriky

100 g vařených (konzervovaných) fazolí

2 lžičky citrónové šťávy

2 lžičky hořčice

sůl, pepř

1 kypřící prášek

hrst bylinek dle chuti

„Nahrubo nastrouháme celer, nakrájíme půlku papriky na malé kostičky, přidáme vajíčka, česnek rozmačkaný, 2 lžičky citrónu, 2 lžičky hořčice a ještě tam přimícháme uvařené fazole. Komu se s fazolemi nechce vařit, může použít i fazole konzervované. Potom smícháme suché ingredience, tam je hrachová mouka, sůl a kypřící prášek a pepř. To smícháme s tou částí z toho celeru. A potom ještě podle konzistence přidáme vodu.“

Nemělo by to být příliš řídké, ale ani příliš husté. „Vodu přidáme tak, aby se nám s tím dobře plnily ty muffiny. Nakonec ještě přidáme bylinky podle toho, jaké nám chutnají nebo jaké nám rostou na zahrádce,“ dodává Marta Bodnárová.

Muffiny plníme do tří čtvrtin každého košíčku a pečeme do doby, než vyběhnou a zezlátnou. Jsou velmi chutné a každý muffin poslouží jako lehká svačina. Když si jich na talíř poskládáme několik, hned máme oběd nebo večeři.

Související

  • Slané muffiny z černé rýže

    Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.

  • Jahodové nanuky s kefírem

    Když je hodně jahod, pouštíme se obvykle do koláčů, knedlíků a já i do výroby mnoha kilogramů džemů.