Brunch s lososem

Někdo je ranní ptáče, jiný o víkendu dohání, co přes týden nedospal a budí se pozdě. Já mám v rodině samé spáče, a tak velmi často místo snídaně rovnou obědvají. 

Lepší ale je dát si brunch – lehčí teplé jídlo, něco mezi snídaní a obědem. Dřív se tomu u nás, myslím, říkalo snídaně na vidličku, a většinou šlo o míchaná vajíčka, nebo volská oka na plátcích šunky. Těm se říkalo hemenex z anglického šunka s vejci – ham and eggs. 

Ingredience
  • 6 topinek 
  • 400 g uzeného lososa
  • 6 vajec
  • 1 palice česneku
  • 1 šalotka
  • olivový olej
  • cukr
  • balsamikový ocet
  • sůl, pepř

To brunch je zase složenina slov breakfast – snídaně a lunch – oběd. Pokud chcete jinou variantu, než zmiňovaná vajíčka, mám pro vás snadný recept. 

Je dobré předem si pořídit plátky uzeného lososa, asi 400 gramů. Budeme ještě potřebovat celou paličku česneku, šalotku, balsamikový ocet a šest vajec. Ovšem pozor, vajíčka budeme vařit naměkko. Začneme nejdřív ale troubou, rozpálíme ji na dvě stě stupňů a upečeme v ní rozpůlenou paličku česneku pokapanou olivovým olejem. Za půl hodinky vyndáme, necháme zchladnout a stroužky vymačkáme do misky. Šalotku nakrájíme na kolečka, trošičku pocukrujeme, zakápneme balsamikovým octem, promícháme, a pustíme se do vajec. Jjakmile voda dosáhne varu, stačí jen minuta, a jsou naměkko. Zchladíme a oloupeme, a vidličkou rozmačkáme v misce s česnekem a olivovým olejem. 

Teď můžeme servírovat. Na opečenou topinku z plátku chleba položíme lososa, ozdobíme vejci, kolečky šalotky, bylinkami a opepříme. 

Související

  • Bylinková omeleta

    Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek. 

  • Sýrové kuličky s pažitkou

    Konečně mám zase v květináči čerstvé bylinky – jednak raší ty loňska, které se po zimě probudily, trvalky jako je oregano, tymián nebo šalvěj. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.