Brunch s lososem
Někdo je ranní ptáče, jiný o víkendu dohání, co přes týden nedospal a budí se pozdě. Já mám v rodině samé spáče, a tak velmi často místo snídaně rovnou obědvají.
Lepší ale je dát si brunch – lehčí teplé jídlo, něco mezi snídaní a obědem. Dřív se tomu u nás, myslím, říkalo snídaně na vidličku, a většinou šlo o míchaná vajíčka, nebo volská oka na plátcích šunky. Těm se říkalo hemenex z anglického šunka s vejci – ham and eggs.
- 6 topinek
- 400 g uzeného lososa
- 6 vajec
- 1 palice česneku
- 1 šalotka
- olivový olej
- cukr
- balsamikový ocet
- sůl, pepř
To brunch je zase složenina slov breakfast – snídaně a lunch – oběd. Pokud chcete jinou variantu, než zmiňovaná vajíčka, mám pro vás snadný recept.
Je dobré předem si pořídit plátky uzeného lososa, asi 400 gramů. Budeme ještě potřebovat celou paličku česneku, šalotku, balsamikový ocet a šest vajec. Ovšem pozor, vajíčka budeme vařit naměkko. Začneme nejdřív ale troubou, rozpálíme ji na dvě stě stupňů a upečeme v ní rozpůlenou paličku česneku pokapanou olivovým olejem. Za půl hodinky vyndáme, necháme zchladnout a stroužky vymačkáme do misky. Šalotku nakrájíme na kolečka, trošičku pocukrujeme, zakápneme balsamikovým octem, promícháme, a pustíme se do vajec. Jjakmile voda dosáhne varu, stačí jen minuta, a jsou naměkko. Zchladíme a oloupeme, a vidličkou rozmačkáme v misce s česnekem a olivovým olejem.
Teď můžeme servírovat. Na opečenou topinku z plátku chleba položíme lososa, ozdobíme vejci, kolečky šalotky, bylinkami a opepříme.
Související
-
Bylinková omeleta
Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek.
-
Sýrové kuličky s pažitkou
Konečně mám zase v květináči čerstvé bylinky – jednak raší ty loňska, které se po zimě probudily, trvalky jako je oregano, tymián nebo šalvěj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.