Salát s vejci

Rychlé jídlo, ve kterém si každý najde svoji oblíbenou chuť, dělává doma naše kolegyně Blanka Tulisová. Potřebujete k němu jen nějaký salát natrhaný na kousky, nebo pro zjednodušení koupenou směs salátů, která vám ušetří spoustu času. Dále několik vajíček, pár ingrediencí na salátovou zálivku, a pokud to nejde jinak, i kousek masa nebo slaniny.

Ingredience
  • 1 hlávka ledového salátu (balení směsi salátů)
  • 4 vejce
  • 250 g kuřecího masa (slaniny)
  • 1 velká bageta
  • 1 lžíce vinného octa
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • troška medu

Postup je podle Blanky jednoduchý. „Je to taková rychlá večeře, salát s vejci. Uvařím asi čtyři vajíčka natvrdo. Pak je k tomu dobrá bageta a můj muž musí mít vždycky maso, tak koupím kuřecí a orestuju ho, nebo aspoň slaninu. Ale může to být i úplně bez masa.“

„Pak si připravíme zálivku – lžíci vinného octa, padesát mililitrů olivového oleje, jedna lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř a může být i kapka medu na dochucení. Vezme se salát, přidá se maso, vajíčka rozkrojená na čtvrtky a promíchá se to se zálivkou. A já ještě vezmu bagetu, na prudko ji opeču a přidám přímo do salátu, takže to všechno nasákne tou zálivkou a takhle je to hotové.“

Dijonská hořčice a vinný ocet, případně kapka medu, když se prolnou s natrhanými kousky opečené bagety, masem a vajíčky, udělají z tohoto rychlého jídla přímo královský pokrm.

autor: dak

Související