Salát s pečenou dýní

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Salát s pečenou dýní
0:00
/
0:00

Dnešní dobrota bude podzimní, protože zkombinujeme několik druhů zeleniny, především však dýni, typickou pro toto roční období.

Příprava salátu nevyžaduje moc práce, musíme si jen dopředu nachystat pečenou dni a papriku.

Ingredience
  • salátové listy (ledový, římský, červenolistý…)
  • dýně Hokkaidó
  • 2 červené papriky
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g balkánského sýra
  • dýňová semínka
  • olivový olej
  • balsamikový ocet
  • sůl, pepř
  • bylinky dle chuti

Nakrájíme dýni Hokkaidó na menší kousky, očistíme červené papriky a nakrájíme je na dílky. Vložíme společně do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a necháme 15 – 20 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Zatímco se zelenina peče, nachystáme si salátové listy – omyjeme, natrháme a rozdělíme na porce do talířů. Pak si nakrájíme na kostičky balkánský sýr a sušená rajčata. Na pánvi si nasucho opražíme dýňová semínka, dokud se nerozvoní, ale pozor, aby se nespálila. Jakmile začnou praskat, stáhneme pánvičku z ohně, rychle promícháme a vysypeme do misky.

Když je dýně a paprika upečená, vytáhneme je z trouby a papriku nakrájíme. K salátu do talířů přidáme sušená rajčata se sýrem, položíme na ně upečené kousky zeleniny, zakápneme balsamikovým octem a můžeme dochutit solí, pepřem a bylinkami. Podáváme s bílou bagetkou.

autor: dak

Související