Salát s pečenou dýní
Dnešní dobrota bude podzimní, protože zkombinujeme několik druhů zeleniny, především však dýni, typickou pro toto roční období.
Příprava salátu nevyžaduje moc práce, musíme si jen dopředu nachystat pečenou dni a papriku.
- salátové listy (ledový, římský, červenolistý…)
- dýně Hokkaidó
- 2 červené papriky
- 100 g sušených rajčat
- 100 g balkánského sýra
- dýňová semínka
- olivový olej
- balsamikový ocet
- sůl, pepř
- bylinky dle chuti
Nakrájíme dýni Hokkaidó na menší kousky, očistíme červené papriky a nakrájíme je na dílky. Vložíme společně do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a necháme 15 – 20 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Zatímco se zelenina peče, nachystáme si salátové listy – omyjeme, natrháme a rozdělíme na porce do talířů. Pak si nakrájíme na kostičky balkánský sýr a sušená rajčata. Na pánvi si nasucho opražíme dýňová semínka, dokud se nerozvoní, ale pozor, aby se nespálila. Jakmile začnou praskat, stáhneme pánvičku z ohně, rychle promícháme a vysypeme do misky.
Když je dýně a paprika upečená, vytáhneme je z trouby a papriku nakrájíme. K salátu do talířů přidáme sušená rajčata se sýrem, položíme na ně upečené kousky zeleniny, zakápneme balsamikovým octem a můžeme dochutit solí, pepřem a bylinkami. Podáváme s bílou bagetkou.
Související
-
Kuře stir-fry s brokolicí a kešu ořechy
Způsob vaření, kterému se říká stir-fry, používají prakticky v každé čínské či vietnamské restauraci, kam si kožná občas také zajdete pro jídlo.
-
Hruškový koláč bez cukru
Hrušky jsou sladké ovoce, máslovky se doslova rozplývají na jazyku, ty tvrdší se dají svařit na kompot nebo nakrájet do koláče.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka