Hruškový koláč bez cukru

Hrušky jsou sladké ovoce, máslovky se doslova rozplývají na jazyku, ty tvrdší se dají svařit na kompot nebo nakrájet do koláče.

Objevila jsem recept, kterému hrušky doslova kralují, a od autorky tohoto receptu Mirky Špačkové z Veselého Žďáru jsem s úžasem zjistila, že do těsta není potřeba cukr. A s ingrediencemi i s jejich množstvím, jak se zdá, můžeme klidně improvizovat.

Ingredience
  • 2 hrnečky hladké mouky
  • 1/2 velkého bílého jogurtu
  • ovesné vločky
  • sekané mandle
  • mletý zázvor
  • skořice
  • 3 větší hrušky

„Jsou tam vločky, je tam klasická bílá hladké mouka, mandle v tom jsou, máslo, jogurt. Je to půlka velkého jogurtu, dva hrnečky mouky, máslo je odhadem, vločky a zázvor do toho těsta dávám, to tomu dává šmrnc. Spíš je to taková tužší konzistence. Ta sladkost vzniká díky těm hruškám, které jsou nakrájené na silnější měsíčky. Ještě tam je skořice, což podpoří chuť toho koláče. Pak se to společně peče asi tak půl hodiny, ale je to hodně odhadem,“ směje se Mirka.

Takže si smícháme mouku s ovesnými vločkami a mletým zázvorem, přidáme máslo a drcené mandle, rozředíme polovinou velkého jogurtu a tužší těsto vpravíme do kulaté dortové formy.

Do kruhu naskládáme silnější měsíčky sladkých hrušek, které posypeme skořicí a společně upečeme. Koláč je vhodný pro lidi s nízkosacharidovou dietou nebo když vám prostě přeslazené koláče příliš nechutnají.

autor: dak

Související

  • Jáhly se švestkami a kokosem

    Staročeský jahelník se švestkami je jednou z největších podzimních lahůdek, jaké si umím představit.

  • Kávový dortík

    Káva, život bez ní si nedovedu představit a spousta z vás určitě také ne. Každý den šálek, nebo dva, někdo i víc!