Rýžový salát

Rýže je úžasná příloha, však také pro velkou většinu lidí na zemi je to základní potravina, a pro mnohé také to jediné, co jedí.

Ingredience
  • 500 g vařené rýže
  • 1 větší konzerva tuňáka
  • hrst kuliček hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • hrst oliv
  • 1 malá cibule
  • 1 červená paprika
  • bylinky – pažitka, petrželka, nebo směs italských
  • sůl
  • vrchovatá lžíce olivového oleje nebo majonézy

To u nás podáváme rýži vždycky k něčemu, a v posledních letech si můžeme dokonce vybrat z mnoha druhů rýže – kromě té obyčejné, kterou známe z dětství, protože jiná tehdy nebyla, známe trochu tvrdší rýži parboiled, rýži kulatozrnnou, natural i se slupkou, rýži jasmínovou nebo basmati, a každá se hodí k jinému pokrmu.

U nás se poslední dobou častěji stává, že navařím rýže moc. Dříve jsem totiž vařila málo, tak teď mám opačný problém. Pokud i vám někdy rýže zbude, nemusíte ji vyhazovat nebo házet slepicím, dá se využít dále. Generace mých rodičů a babiček dávala zbylou rýži do polévky místo nudlí nebo kapání, to je jedna možnost. Další je vyrobit z ní studený salát se zeleninou a rybím masem.

Stačí, když ji ve větší míse promícháme s konzervovaným tuňákem, nakrájenými rajčátky, červenou paprikou na kostičky, cibulkou, mraženým hráškem a třeba i s olivami.

Podle potřeby dosolíme, a pokud tuňák nebyl v oleji, ale ve vlastní šťávě, můžeme přidat lžící majonézy nebo lžíci olivového oleje a promíchat s bylinkami.

autor: dak

Související

  • Bábovka s levandulí

    Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.

  • Kedlubnové zelí

    Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!