Rýže po indicku
Lámat si hlavu s přípravou jídla nemusí být nutné. Inspirace z nejlidnatějšího kontinentu – Asie – nám pomůže. Stačí rýže, několik druhů zeleniny, klidně i takové, která roste u nás a je dostupná i teď v zimě a všechno to pěkně promíchat. Nejdůležitější je u jednoduchých jídel koření – a koření z Asie už je u nás dávno také dostupné.
- 250 g rýže basmati
- 2-3 brambory
- 100 g zeleného hrášku
- 1 větší cibule
- olej
- sůl
- koření: římský kmín, garam masala, kurkuma, kari, zázvor, koriandr - dle chuti
Jak na chutný pokrm vonící Indií z rýže, brambor, hrášku a třeba cibule mi poradila třebíčská fyzioterapeutka Miroslava Gupta. "Dá se uvařit k večeři samotná rýže. Dá se tam olej, nějaké koření. Nejdříve trošku opražíte hrášek, brambory na kostičky a chvilku to smažíte, aby se to malinko opeklo. Pak tam přidáte omytou rýži. Rýže basmati je suchá a dlouhá. Uvaříte to všechno dohromady, může to být s cibulí, bez cibule, to už je jedno, ale hlavně v tom je ta rýže s tím kořením."
Ještě přidám několik druhů koření, kterým si občas můžeme zpestřit jídelníček. Nesmírně chutný je římský kmín, garam masala, a k indické klasice patří kurkuma, koriandr a pochopitelně kari koření. Kombinovat je můžeme podle vlastní chuti nebo vyzkoušet pokaždé jen jedno a tak mít pokaždé trochu jiné jídlo.
Související
-
Žlutá rýže
Člověk ani nemusí být milovníkem asijské kuchyně a dávat předost pálivým jídlům, aby si na dnešní dobrotě pochutnal.
-
Slané muffiny z černé rýže
Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.
-
Pudink z černé rýže
Reportérka Andrea Kratochvílová byla na ostrově Bali, kde nejen ochutnávala. Recepty si odvezla domů a prakticky ihned po návratu několik dobrot uvařila a rozdělila...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?